Евродепутатите гласуваха да не се забранява използването на свързани с месните продукти имена за продукти на растителна основа като "веган бургери" и "веган наденици", информират "Политико" и "Ройтерс".

Но те одобриха поправка, която може допълнително да ограничи имената на немлечни продукти като "подобни" или в "стила" на мляко, масло или сирене.

Вегани и "зелени" активисти в Европа на кръстоносен поход срещу фермерите

Вегани и "зелени" активисти в Европа на кръстоносен поход срещу фермерите

Сблъсъкът на богати градски активисти и консервативни фермери с ниски доходи е сблъсък на два свята

В Европейския съюз има закон, който забранява използването на термини като "мляко", "сирене" и "масло" за веган продукти, които не са от животинско мляко. Новата поправка дори може да стигне още по-далеч и да ограничи използването на по-описателни имена като "стил сирене" или "сметана".

Европейският парламент реши, че ресторантите и магазините в ЕС могат да предлагат продукти с термини "веган бургер" и "веган наденица".

Фермерите поискаха от ЕП да забрани термини като "веган бургер" и "веган наденица"

Фермерите поискаха от ЕП да забрани термини като "веган бургер" и "веган наденица"

Фермерите заявяват, че мерките са необходими, за да се защитят потребителите от подвеждане

Те отхвърлиха подкрепяни от фермерите предложения за забрана растителни продукти да използват термини като "стек", "наденица" или "бургер".

"Ще го отпразнувам с веган бургер", коментира шведски евродепутат след обявяването на резултатите.

Фермерите заявяват, че мерките са необходими, за да се защитят потребителите от подвеждане. Здравни групи, природозащитници и компании пък смятат, че това би било стъпка назад в изпълнението на целите за защита на околната среда и подобряване здравето на хората.

Повечето евродепутати също гласуваха по-стриктни правила при наименуването на заместители на млечните продукти. Те подкрепиха забрана на термини "като мляко" или "подобно на сирене" за растителни продукти, които нямат съдържание на мляко.

Преди три години Съдът на Европейския съюз забрани подобни като "соево мляко" и "веган сирене", отсъждайки, че термини като мляко, сметана, масло, сирене и кисело мляко не могат да се използват за немлечни продукти.

Правилата с наименованията са част от по-голям пакет в селскостопанската политика. Те не са окончателни. Парламентът трябва да одобри позицията си по целия пакет по-късно днес. След това трябва да постигне компромис със страните членки за ЕС по окончателната политика.

Междувременно природозащитници призоваха Европейския парламент да не приема законопроекта за субсидиране на фермерите, тъй като възпрепятства борбата с климатичните промени, информира АФП. Активистът Грета Тунберг призова евродепутатите, че "това е вашият шанс да превърнете празните думи в дела".

"Погледите на бъдещите поколения са насочени към вас", подчерта тя.

Тунберг също разкритикува медиите, че обръщат незаслужено внимание на по-маловажни неща в пакета - предложението за забрана използването на термина "веган бургер".

Евросубсидиите за фермерите са огромни, представляват 1/3 от евробюджета 2021-2027 г. или 387 милиарда евро. Тези субсидии са яростно защитавани от Франция, Ирландия и държавите от Източна Европа, където фермерите имат силно политическо влияние.

Активистите са бесни, че само 20% са планирани за екологично чисти политики.