На ресторантите и магазините в Европейския съюз може да се забрани да предлагат продукти като "веган бургери" и "веган наденица", ако Европейският парламент удовлетвори искането на фермерите на дебат тази седмица, информира "Ройтерс".

Предложените поправки в законопроект за селското стопанство също биха забранили описването на немлечни продукти като "подобни" или в "стила" на мляко, масло или сирене.

Фермерите заявяват, че мерките са необходими, за да се защитят потребителите от подвеждане. Здравни групи, природозащитници и компании пък смятат, че това би било стъпка назад в изпълнението на целите за защита на околната среда и подобряване здравето на хората.

Поправките ще бъдат обсъдени по време на по-широк дебат на реформи в селското стопанство. Европейският парламент не може да налага промените еднолично, но ще приеме позиция преди начало на преговори с държавите членки на ЕС.

В едно от предложенията се отбелязва, че термини като пържола, колбас, шницел, бургер и хамбургер ще бъдат разрешени само за продукти, съдържащи месо.

Преди три години Съдът на Европейския съюз забрани подобни като "соево мляко" и "веган сирене", отсъждайки, че термини като мляко, сметана, масло, сирене и кисело мляко не могат да се използват за немлечни продукти.

Предложената поправка отива още по-далеч, като се забранява на търговците на храни на растителна основа да ги сравняват с млечни продукти с думи като "стил", "тип", "метод" или "подобно".

Европейската асоциация на фермерите Copa Cogeca коментира, че Европейският съюз трябва да прекрати "сюреалистичните" описания.