Британските служби за сигурност дадоха зелена светлина на премиера Борис Джонсън да позволи на китайския технологичен гигант Huawei да участва в разработването на британските 5G мрежи, съобщава "Дейли мейл". Това се случва въпреки опасенията от шпионаж.

Вярваме, че можем да се справим с баланса между националната сигурност и икономическата полза за Великобритания, твърди високопоставен източник от службите за сигурност.

Очаква се Джонсън да свика съвета за национална сигурност през третата седмица на януари, за да реши дали да повери на Huawei осигуряването на елементи за модернизирането на мрежата.

Фон дер Лайен не иска Huawei в Европа

Фон дер Лайен не иска Huawei в Европа

Шефката на ЕК е притеснена от участието на китайския гигант в 5G мрежата

При предварителните обсъждания все пак е препоръчано китайската компания да бъде изключена от "съществените" аспекти на британската мрежа.

Британското издание посочва, че службите за сигурност са одобрили да бъде позволено на Huawei да доставя неключови елементи, като антени за високоскоростната мобилна мрежа.

Подобен ход обаче може да изправи Лондон срещу Вашингтон, който заема по-твърда позиция срещу Китай.

По-рано Съветът за национална сигурност на Великобритания беше предупреден, че блокиране на достъпа на Huawei до британската 5G мрежа може да остави Острова в технологичен "тъмен век".

Няма натиск от Пекин Huawei да участва в 5G мрежата, обяви Меркел

Няма натиск от Пекин Huawei да участва в 5G мрежата, обяви Меркел

Не съм чувала за някакъв натиск от китайските държавни власти