Британското разследване на смъртта на бившия шпионин на КГБ Александър Литвиненко, отровен в Лондон преди 10 години, като в чая му е бил сложен полоний, е вероятно да заключи, че Русия е била отговорна, когато публикува заключенията си в четвъртък, съобщава „Ройтерс”. 

Яростен критик на руския президент Владимир Путин, Литвиненко почина на 43-годишна възраст през ноември 2006-а, три седмици след като пил зелен чай, примесен с полоний-210 в луксозния лондонски хотел „Милениум”, малко след като получи британско гражданство.

На смъртния си одър Литвиненко заявил пред детективите, че Путин пряко е разпоредил убийството му. Кремъл отхвърля това твърдение, като тогава го определя като абсурдно и винаги е отричал замесеност.

Адвокатите на полицията и на семейството на Литвиненко, които определят неговата смърт като „ядрена атака по улиците на Лондон”, подчертават, че участието на Русия е единственото достоверно обяснение.

Британското разследване, голяма част от което беше класифицирано, е вероятно да достигне до същото заключение. Неговият ръководител преди е изтъквал, че на пръв поглед имало случай, в който вината може да бъде стоварена върху руската държава.

Русия многократно е отричала обвиненията за замесеност в смъртта на Литвиненко и отхвърля британското разследване като политически мотивирано.

Москва отказа да вземе участие в британското разследване, също както и Андрей Луговой и Дмитрий Ковтун, двамата руснаци, които Великобритания обвинява за преки извършители на убийството.