Венеция планира да въведе такса за гостите на града, както и квоти за туристите от лятото на 2022 г., съобщи Bloomberg с позоваване на в. "Stampa". Има идея туристите да резервират предварително датите за посещенията си.

Мерките за контрол върху притока на туристи се обсъждат от години, но пандемията от COVID-19 засегна силно туристическата сфера и те не бяха осъществени. Сега, със съживяването на туризма, темата отново е на дневен ред.

През месец юли Италия забрани на големите круизни кораби за влизат във Венецианската лагуна, за да защити историческият град то прекомерния наплив на туристи.

Италия забрани влизането на круизни кораби във Венецианската лагуна

Италия забрани влизането на круизни кораби във Венецианската лагуна

За да бъдат защитени природата и културният облик...

Според информация на "La Stampa" таксата, която ще заплащат туристите, ще бъде между 3 и 10 евро, в зависимост от сезона и броя на посетителите, които се очакват в определен ден. Същевременно се предвижда местните жители, техните роднини и гостите на хотели във Венеция да бъдат освободени от такива плащания.

Въвеждането на такса за посещение на града все още е обект на спорове. В местната управа се чуват и мнения, че подобен режим ще превърне Венеция в "тематичен парк" и че ограничаването на достъпа има смисъл само в най-многолюдните райони като площада "Сан Марко".

Венеция отхвърли автономно местно управление за пети път за последните 40 г.

Венеция отхвърли автономно местно управление за пети път за последните 40 г.

Само 21% гласуваха на референдум в неделя