Новият канцлер на Австрия Себастиан Курц заяви, че уважава решението на Израел да бойкотира крайнодесните министри заради антисемитските корени на партията им, пише "Аарец".

Курц добави, че партията му ще има за "задача да свърши добра работа вкъщи, както и да убеди в чужбина". Той изрази "оптимизъм", че ще успее да "разсее всички тревоги".

Протести в Австрия заради влизането на крайната десница в правителството

Протести в Австрия заради влизането на крайната десница в правителството

Полицията използва димни гранати и сълзотворен газ

В понеделник премиерът и министър на външните работи на Израел Бенямин Нетаняху обяви, че ще бойкотират крайнодесните министри в новото правителство, инструктирайки израелските министри да работят само с други държавни служители.

Вчера новото австрийско правителство положи клетва след двумесечни преговори. В коалицията участват Австрийската народна партия на Курц и крайнодясната Австрийска партия на свободата на Хайнц-Кристиан Щрахе.

Когато партията на Щрахе влезе в коалиционното правителство през 2000 г., Израел отзова посланика си и ограничи отношенията си с Австрия.

Крайнодесните в Австрия вземат ключови министерства

Крайнодесните в Австрия вземат ключови министерства

Те получават министерствата на външните работи, отбраната и вътрешните работи

В интервю за телевизия ORF в понеделник вечерта Щрахе заяви, че днес ситуацията е различна от преди 17 г. Той подчерта ясно, че ще работи за изграждане на отношения с Израел и обеща да се бори с антисемитизма в Австрия, както и в Европа, за да покаже сериозните си намерения.