Световната здравна организация (СЗО) сформира „спешен екип” след „експлозивното” разпространение на вируса зика, съобщават световни агенции.

Вирусът е свързан с хиляди бебета в Бразилия, които имат необичайно малки глави.

Вирусът зика има „взривоопасен пандемичен потенциал”, алармират US учени

Вирусът зика има „взривоопасен пандемичен потенциал”, алармират US учени

В статия за американско списание

Генералният директор на организацията доктор Маргарет Чан заяви, че вирусът е прераснал „от лека заплаха към застрашителни размери”, допълвайки, че ситуацията е обезпокоителна.

"Миналата година заболяването беше засечено в Америка, където се разпространява експлозивно", заяви тя на специален брифинг в Женева.

Чан очерта четири обезпокоителни причини: „Първо, възможна връзка на инфекцията с вродени малформации и неврологични синдроми. Второ, потенциал за бъдещо международно разпространение предвид широкото географско разпространение на комарите. Трето, липса на имунитет сред хората в ново засегнатите райони. Четвърто, липса на ваксини”.

Двама заболели от зика в Швейцария

Двама заболели от зика в Швейцария

След като по-рано днес Дания обяви за свой заболял в Латинска Америка

Връзката между вируса и регистрираните генетични увреждания не е потвърдена, но Чан добави, че имат сериозни предположения, че са свързани.

Тя предупреди, че ситуацията може да се влоши, тъй като тази година климатичното явление Ел Ниньо се очаква да доведе до увеличаване на популацията на комари в много райони.

Нивото на притеснение е високо, както и нивото на несигурност. Бързо се нуждаем от отговори. Поради тези причини реших да свикам извънредна комисия”, поясни тя.

Бразилия губи битката със зика, СЗО – притеснена

Бразилия губи битката със зика, СЗО – притеснена

Трябва да се установи връзката между вируса и микроцефалията

Моля комисията да даде съвет за подходящото ниво на международна загриженост и препоръчителни мерки, които трябва да бъдат предприети в засегнатите държави и на други места, поясни шефът на СЗО.

Екипът ще проведе среща в понеделник, 1 февруари, за да реши дали вирусът зика ще бъде разглеждан като глобална заплаха.

Бразилия взе спешни мерки срещу епидемията зика преди Олимпиадата

Бразилия взе спешни мерки срещу епидемията зика преди Олимпиадата

Игрите ще започнат по-късно тази година

За последен път извънредно положение в международен план беше обявено във връзка с ебола в Западна Африка, която отне живота на повече от 11 хиляди души.

Бразилия регистрира първите случаи на зика в Южна Америка през май 2015 година. Повечето случаи не са свързани със симптоми и е трудно да се проведат тестове.

От СЗО смятат, че вирусът ще засегне 3-4 милиона души в Северна, Централна и Южна Америка, включително 1,5 милиона в Бразилия. Вирусът, който се разпространява от комари, е регистриран в повече от 20 държави в региона.

В същото време има рязко увеличение на микроцефалия – бебетата се раждат с необичайно малки глави. Най-тежко вирусът влияе на бременни жени и на плода. В резултат на това децата умират на ранна възраст или са с тежки увреждания.

Не забременявайте по време на епидемията зика, съветват властите в Латинска Америка

Не забременявайте по време на епидемията зика, съветват властите в Латинска Америка

Случаи на заболяването са регистрирани в 14 държави

По-рано днес американски учени призоваха Световната здравна организация (СЗО) да предприеме незабавни действия във връзка с разпространяващия се вирус зика.

Според учените вирусът има „взривоопасен пандемичен потенциал”.

Към момента няма лекарство за лечение или превенция на заболяването. Взети са проби от Бразилия и в момента се анализират в лаборатории в американския щат Тексас.

Вирусът зика е открит в маймуни през 1947 година в гористата местност Зика в Уганда. Първият случай на заболяване сред хората е през 1954 година в Нигерия, но от десетилетия вирусът не представлява голяма заплаха за хората и научната общност го пренебрегва.