Премиерът на Северна Македония Зоран Заев да каже колко пъти на своя "брат", българския премиер Бойко Борисов, да не блокира Македония. Трябва да каже дали се е противопоставил на всички пречки, които България му е подготвила. За това настояха от ВМРО-ДПМНЕ, цитирани от МКД. Партията реагира на днешното изявление на Заев.

"Ветото на България върху началото на преговорите с ЕС беше неблагодарен жест, но македонското правителство остава ангажирано с европеизацията на страната", каза Заев пред люксембургския всекидневник "Ворт" по време на посещението си в Люксембург. Той изрази убеждение, че "все още можем да намерим решение за българското вето преди юни. Това изисква помощ от другите в ЕС, които също трябва да докажат, че зачитат ценностите и че историческите спорове не трябва да са пречка за бъдещето на страната." 

България предоставя почти 85 000 лв. на РС. Македония за социални проекти

България предоставя почти 85 000 лв. на РС. Македония за социални проекти

Това е част от помощта за развитие

Припомняме, че по-рано днес Борисов по време на среща с министъра на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи заяви, че "Всички противоречия между България и Република Северна Македония трябва да бъдат изгладени. Следващите поколения няма да ни простят, че сме пропуснали тази голяма възможност".

Борисов бе категоричен, че РСМ и Албания не могат да бъдат бавени по пътя им към ЕС, затова противоречията между България и Република Северна Македония трябва да бъдат преодолени. "Така че и вие, и ние трябва да се готвим за преговори на разума, не на емоциите, за да може нашите съседи да са в Европейския съюз. Геостратегическата цел на България е тази, въпросът е да намерим политическа воля и ние, и вие", обърна се премиерът Борисов към Османи.

Министерството на външните работи обяви миналата седмица, че проверява сигнал за натиск срещу граждани в Северна Македония, получили български книги. Организаторът на гражданската инициатива "Изпрати българска книга в Република Северна Македония" Виктор Стоянов твърди, че натискът е оказван от службите за сигурност в западната ни съседка. Според сигнала става дума за редица такива случаи - в Битоля, Кочани и Ресен.

Заев отрича в РСМ да са нарушени права на граждани, определящи се като българи

Заев отрича в РСМ да са нарушени права на граждани, определящи се като българи

Ние сме член на НАТО, не трябва да ни се пращат разузнавателни служби, настоя македонският премиер