Пентагонът предупреди, че Военноморските сили (ВМС) на САЩ ще действат по-агресивно при експанзия, агресия и нарушаване на международното право, особено към Пекин, който е критикуван заради амбициите си за хегемония в Южнокитайско море, пише "Гардиън".

В нов голям доклад на ръководителите на ВМС, Бреговата охрана и Корпуса на морската пехота на САЩ се предупреждава, че "базираният на правила международен ред още веднъж е подложен на атака" и средата за сигурност драматично се е променила от 2015 г.

САЩ създават автономни кораби в надпревара с Китай за военноморско превъзходство

САЩ създават автономни кораби в надпревара с Китай за военноморско превъзходство

Китай и Русия са главните стратегически съперници на САЩ

Китай и Русия се посочват като "решителни съперници" на САЩ. Особено Китай представлява "най-непосредствената дългосрочна стратегическа заплаха".

"Китай е единственият конкурент с икономически и военен потенциал дългосрочно, всестранно предизвикателство пред САЩ", пише в доклада.

Подчертава се, че азиатският гигант се опитва да подкопае международното морско управление, да ограничи достъпа до традиционни логистични центрове, да ограничи свободата на мореплаване, да възпира американския ангажимент в регионални спорове и да измести САЩ като предпочитан партньор на държавите по света.

Пентагонът предупреди корабите на САЩ да не бъдат доближавани в международни води

Пентагонът предупреди корабите на САЩ да не бъдат доближавани в международни води

Иначе може да бъдат взети за мишени

Китай провежда бърза модернизация и разширяване на въоръжените си сили. ВМС на държавата са три пъти по-големи спрямо преди две десетилетия. Води агресивна политика на експанзионизъм в Южно и Източно китайско море с често организиране на военни учения, а също така и в района на Тайванския проток. В отговор САЩ увеличиха военноморските си действия в региона и наложиха санкции на Китай.

В документа пише, че разположените по различни краища на света ВМС на САЩ засичат китайски и руски кораби и самолети ежедневно, което подчертава тяхната "засилваща се агресивност".

В доклада се прогнозира, че при конфликт Китай и Русия вероятно ще се опитат да превземат територии преди САЩ и съюзниците им да отговорят.

За да поддържа стратегическото предимство пред китайските ВМС, САЩ планират да модернизират флота с по-малки, по-подвижни и дистанционно управлявани кораби.

Американските кораби също ще предприемат пресметнати тактически рискове и по-агресивна позиция в ежедневните операции, пише в документа.

Русия и Китай са обвинявани, че използват всякакви инструменти за подкопаване на международната система и промяна в техен интерес.

Китайски бойни кораби следяха игри на самолетоносачи на САЩ в Южнокитайско море

Китайски бойни кораби следяха игри на самолетоносачи на САЩ в Южнокитайско море

Ние ги виждахме и те ни виждаха