Четири патрулни кораба на Кралските ВМС на Великобритания ще помагат за охраната на британските риболоводни води от 1 януари 2021 г. в случай, че държавата не сключи търговско споразумение с ЕС, пише "Гардиън".

Великобритания: Новите руски ракети са заплаха за Острова

Великобритания: Новите руски ракети са заплаха за Острова

Лондон обмисля ответни мерки

Разполагането на корабите навява спомени за Войните за треска между Обединеното кралство и Исландия от края на 50-те до средата на 70-те г. на миналия век.

80-метровите бойни кораби ще имат властта да спират, инспектират и да задържат всички риболовни кораби от ЕС, които плават в изключителната икономическа зона на Обединеното кралство, която може да се простира до повече от 300 километра от бреговете.

Източници от ВМС обявиха, че дислоцирането е планирано от дълго време, но консервативни министри тихомълком са удвоили общия флот от патрулни кораби от четири на осем кораба, ако настъпи криза в резултат на разрив в отношенията между Лондон и Брюксел.

Норвегия заплаши да затвори водите си за риболовни кораби от ЕС и Великобритания

Норвегия заплаши да затвори водите си за риболовни кораби от ЕС и Великобритания

Разговорите с ЕС и Великобритания за споразумение за риболова 2021 са блокирани

Въпреки че патрулните кораби са въоръжени с картечници, не се очаква да използват оръжия срещу риболовните кораби от ЕС. Те ще плават до кораб, който се смята, че нарушава правилата и ще правят необходимите инспекции, ако се наложи. В крайни случаи кораб от Общността може да бъде задържан на най-близкото британско пристанище.

Никой няма да отправя предупредителни изстрели към френските рибари, оръжията ще се използват само ако има опасност за живота, поясни източник.

Въпросът за рибарството е един от най-спорните в преговорите между ЕС и Великобритания, които се насочват към тотален разрив.

ЕС и Великобритания близо до провал на търговските преговори
Обновена

ЕС и Великобритания близо до провал на търговските преговори

Фон дер Лайен е подчертала, че "има малки очаквания"