Повече от 1600 цивилни са убити при интензивни бомбардировки на водената от САЩ коалиция над сирийския град Ракка за период от 4 месеца през 2017 г. Това става ясно от доклад на Amnesty International и Airwars, цитиран от АФП и "Ройтерс".

Откритията са събрани след месеци на полева работа и анализ на данни, включително и с помощта на проект, в който 3000 активисти са проучили сателитни изображения онлайн.

Сирия обяви за геноцид действията на международната коалиция в Ракка

Сирия обяви за геноцид действията на международната коалиция в Ракка

"Необходимо е да има наказания за това"

В средата на 2017 г. де факто Ракка беше сирийската столица на "халифата" на ДАЕШ ("Ислямска държава") и водената от САЩ коалиция провеждаше военна кампания срещу групировката.

Безпрецедентното разследване призовава основните членове на коалицията да покажат по-голяма прозрачност и отговорност.

"Много от бомбардировките са неточни и десетки хиляди артилерийски снаряда са изстреляни безразборно", обяви Донатела Ровера от Amnesty International.

Повече от 1600 цивилни са убити при бомбардировките. Коалицията е признала за около 10% от тези смъртни случаи.

"Коалицията заличи Ракка, но те не могат да заличат истината", подчерта Ровера.

Според представителя редица причини обясняват високия брой на загиналите сред цивилните, включително провалено разузнаване и наблюдение, използване на неподходящи оръжия.

Атаките на оглавяваната от САЩ коалиция в Ракка нарушили международното право

Атаките на оглавяваната от САЩ коалиция в Ракка нарушили международното право

Не отбирали между терористи и цивилни

Организациите също критикуват прекомерното използване на артилерия в битката за града, което представител на американската армия го определи като най-голямото от Виетнамската война.

Някои от снарядите са падали на разстояние повече от 100 метра от целта.

Проектът Strike Trackers, в който са участвали дигитални доброволци от 124 държави, за да установят всяка една от 11 000 унищожени сгради в Рака, е анализирал повече от 2 милиона сателитни изображения.