Военният министър на Израел Моше Ялон обяви, че подава оставка. Той е взел решението заради липсата на доверие от страна на премиера Бенямин Нетаняху, след като министър-председателят предложи да бъде заменен като част от опит за разширяване на коалиционното правителство, съобщават Ройтерс и „Джерусалим пост”.

Като се вземе под внимание липсата на доверие от негова страна и последното развитие, уведомил съм премиера, че се оттеглям от правителството и парламента, и временно излизам от политическия живот, написа Ялон в профила си в „Туитър”.

Нетаняху иска ултранационалист да оглави военното ведомство

Нетаняху иска ултранационалист да оглави военното ведомство

Преди време Либерман зовеше за предприемане

Преди съобщението на Ялон се вярваше, че Нетаняху ще му предложи да заеме поста на външен министър като компенсация.

Вчера беше съобщено, че премиерът на Израел предлага ултранационалиста Авигдор Либерман да заеме поста на военен министър.

Преди време Либерман зовеше за предприемане на твърди политики като бомбардиране на египетския язовир Асуан, сваляне на палестинското правителство, въвеждане на смъртно наказание за тероризъм и натирване на израелските араби на палестинска територия.

Първоначално израелският премиер предложи споразумение с центристите от „Ционистки съюз”, воден от Исак Херцог, но след това промени позицията си и предложи съюз с Либерман и неговата крайнодясна партия "Наш дом Израел".

Ходът на Нетаняху е свързан също с напрежението му с военните, след като настоящият военен министър Моше Ялон заема страната на висшите офицери. 

Либерман беше външен министър при управлението на Нетаняху от 2009 до 2012 година и от 2013 до 2015 година.