В Грузия се провежда втори тур на парламентарните избори, където се очаква управляващата коалиция "Грузинска мечта", която е водена зад сцената от милиардера и бивш премиер Бидзина Иванишвили да спечели вота, съобщават "Франс прес" и АП.

Управляващите в Грузия печелят изборите с 48%, сочат крайните резултати

Управляващите в Грузия печелят изборите с 48%, сочат крайните резултати

Окончателните резултати дават

На първия тур опозиционните партии обвиниха "Грузинска мечта" в изборни измами.

На днешния мажоритарен вот ще бъде решена съдбата на 1/3 от местата в 150-местния парламент.

Очаква се "Грузинска мечта" да си осигури над 113 места в парламента, което ще й позволи да формира нов кабинет и да прокара промени в конституцията на страната.

На първия тур на 8 октомври коалицията спечели 48,68% (67 места от 150-те) от пропорционалните гласове, докато "Единно национално движение", основана от бившия президент Михаил Саакашвили, събра 27,11%.

За първи път в Грузия от разпадането на СССР на първи тур малка антизападна партия, "Съюзът на патриотите", премина 5-процентовия праг за влизане в парламента.

Почти всички опозиционни партии обвиниха правителство в масови изборни измами на първия тур.

Западни наблюдатели обявиха, че гласуването на 8 октомври е било конкурентно, макар че те са регистрирали изолирани случаи на нарушения и процедурни проблеми.

Гласуването днес започна в 4 часа по Гринуич и ще продължи до 16 часа. Наблюдатели от ОССЕ, Европейския парламент и НАТО следят изборите.