Сръбският президент Александър Вучич коментира, че сръбската армия тренира всеки ден, за да реагира и да може да запази мира в Сърбия, съобщава b92.

Той обяви инвестиции в сръбската армия. "Имаме още много да направим по модернизирането на речната флотилия, по дигитализацията, закупуването на нови лодки... Това са неща, които ще трябва да направим през следващия период, но много скоро предстои за сухопътната армия и се надявам, че всички ще бъдат доволни. Ние инвестираме повече от всякога във военните", каза президентът.

Той посети и тактико-техническия сбор на въоръжение и бойна техника на Сухопътната армия във военния комплекс "Мачвански партизански отряд" в Шабац. Обучението се провежда на тема "Тактическа група при отбрана на водния път", с участието на подразделения от Първа бригада и Четвърта бригада на Сухопътната армия. 

Командването на Сухопътната армия, начело с началника на щаба бригаден генерал Желько Трамошлик, ръководи обучението и представянето на Тактико-техническия корпус. В учението на Речната флотилия участват над 200 военнослужещи, ангажирани са около 40 единици бойна техника, четири кораба, седем лодки, четири амфибийни транспортьора, шест ремаркета с 12 плавателни съда, четири бойни бронирани машини и два камиона . В тактико-техническата среща бяха ангажирани над 120 военнослужещи и бяха показани над 60 най-съвременни оръжия и военна техника, включително модернизирани танкове М-84 и М-72, 155 мм самоходна гаубица "Нора Б-52 М15", оръдие 152 мм М-84 "Нора А", бойна бронирана машина "Лазар 3", самоходна гаубица 122 мм "Гвоздика", ракетна установка 128 мм М 77 "Пламък".

Речната флотилия е тактическа единица на Сухопътната армия, предназначена за извършване на бойни и небойни действия, движения и други действия по и при превземане на реки, плавателни канали и езера, самостоятелно и в сътрудничество с други отбранителни сили на Сърбия.

Организацията, която обединява речни, десантни и понтонни части, дава възможност за бърза реакция при спасяване на хора, материални блага и оказване на помощ при природни бедствия или други технико-технологични опасности и аварии.

Командването и повечето части на Речната флотилия са разположени в Нови Сад, а останалите в Белград и Шабац.

Подразделенията на Речната флотилия се ангажират с изграждане и поддържане на оперативни способности за изпълнение на задачи и от трите мисии на сръбската армия, след това в овладяване на вътрешните водни пътища и осигуряване на маневри на части на армията по и в превземането на реки, канали и езера, т.к. както и търсене и спасяване на реки, канали и езера.

The Economist: Балканите са в надпревара за въоръжаване - Сърбия трескаво купува оръжия

The Economist: Балканите са в надпревара за въоръжаване - Сърбия трескаво купува оръжия

Преди 30 г. Сърбия воюва с малки съседи, не с по-големи като България или Румния, обградена е от НАТО, но иска да е готова