Президентът на Сърбия Александър Вучич е на посещение в Скопие, на Икономическия форум за регионално сътрудничество, където му благодарят за дарени ваксини срещу коронавирус на РСМ, пише сръбската медия b92.

"Държим се нормално, така, както бихте се държали в тази ситуация ... Ние не искаме нищо от македонците. Само братство и приятелство и да имаме най-близки и добри отношения", обяснява Вучич.

"Ако не успеем, ще бъде написано, че поне някой се е опитал. За да подобрим живота на гражданите и се гордея, че имаме 217 компании тук в Северна Македония".

Вучич не вижда друга алтернатива освен ЕС и Сърбия ще е силна държава-членка

Вучич не вижда друга алтернатива освен ЕС и Сърбия ще е силна държава-членка

Относно Китай, "публикувахме търг за медна мина и 6 месеца не се появи европейска компания, китайците я поеха"

"Ние ще помагаме в бъдеще, лесно е, когато всички сме добре, когато е трудно за всички, тогава ще получите най-голямата помощ от най-близкия и първи съсед. Благодаря ви за приятелството, отношенията ни са значително подобрени", коментира Вучич.

Той казва, че докато разговарял с гражданите в Скопие, докато обикалял страната, видял, че хората в Северна Македония проявяват голямо уважение към Сърбия.

"Нямаме други интереси освен да оцелеем заедно в тези области и да подобрим живота и да сближим Белград, Скопие и Тирана", заяви Вучич.

Експерт по Балканите в САЩ: НАТО да защити съседите на Сърбия от намеренията на Белград

Експерт по Балканите в САЩ: НАТО да защити съседите на Сърбия от намеренията на Белград

ЕС и НАТО трябва да са реалисти, а всички съседи на Сърбия имат сръбско малцинство, в България има по-малко

Еди Рама, Зоран Заев и Александър Вучич в Скопие, за да обсъдят регионално сътрудничество за Балканск Шенген - Мини Шенген.

Financial Times пише, че свободното движение и облекчения за бизнеса в Балканския Шенген, ще бъдат официално разкрити в четвъртък. Те ще включват постепенно облекчаване на ограниченията за пътуване, по-бързи зелени ленти на граници и по-лесно движение на стоки и разрешения за работа.

"Това е страхотна стъпка за бъдещето. Политическото и човешко сътрудничество носи стабилност и много важни неща за бъдещето на региона", каза Вучич.

Сръбският президент заяви също, че това споразумение ще включва "зелена програма", позволяваща на страните от Западните Балкани да привличат повече инвестиции и да могат да създадат съвместен пазар.

Борел пред ООН: Балканите трябва да са в ЕС, а светът се нуждае от правила, не от джунгла

Борел пред ООН: Балканите трябва да са в ЕС, а светът се нуждае от правила, не от джунгла

Европа не иска геостратегическа конкуренция и зони на влияние