Сръбският президент Александър Вучич заяви пред германския всекидневник Handelsblatt, че Европейският съюз е най-важният приоритет за Сърбия и че не може да оцелее без него, съобщава N1. 

"Ще кажа това силно и ясно: няма алтернатива на Европейския съюз за Сърбия. Искаме да станем пълноправен член. Ние сме свързани от историята, общата култура и страните-членки на ЕС са най-важните ни партньори", каза той в интервюто.

Според Вучич ЕС е и остава цел на Сърбия. "Най-големите ни инвеститори са от ЕС, 67 процента от търговията ни е с ЕС и още 17 процента е със страните от региона, които са на път към ЕС - Босна и Херцеговина, Северна Македония и други. Не бихме могли да оцелеем без ЕС", каза той. 

На въпрос какво ще се случи, ако Сърбия бъде принудена да избира между Китай и ЕС, той каза, че изборът вече е направен. "Китай е важен партньор ... получихме добри предложения от Китай за нашите проекти за развитие. Публикувахме търг за медна мина в Източна Сърбия и шест месеца по-късно нито една европейска компания не направи оферта, така че китайците да поемат", обясни Вучич.

"Имаме много какво да научим от Запада, но наваксваме. Сръбската икономика нарасна с 52% за осем години и половина. Това означава, че можем да бъдем силна държава-членка на ЕС".

ЕК: Сърбия трябва да скъса с Евразийския съюз, преди да се присъедини към ЕС

ЕК: Сърбия трябва да скъса с Евразийския съюз, преди да се присъедини към ЕС

Това не е ново условие, а общо правило за всички, които искат в ЕС