Президентът на Сърбия Александър Вучич каза, че е получил официална информация, че Косово е кандидатствало за членство в Съвета на Европа, съобщават "Танюг" и сръбската медия "Телеграф".

Той каза, че с това Прищина е показала, че брутално е нарушила и потъпкала Вашингтонското споразумение, след десет години потъпкване на Брюкселското споразумение, както и на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН.

"Ще направим всичко възможно, за да покажем, че можем да се борим, да защитим страната си, менторите на Прищина са много по-силни, тази игра се води от ключови западни държави, а ние сме малка свободолюбива държава, която запазва своя суверенитет и правата си да решава", каза Вучич.

Вучич: Сърбия е под натиск да признае Косово заради Путин

Вучич: Сърбия е под натиск да признае Косово заради Путин

Двете държави обтегнаха отношения заради изявленията на руския президент

Президентът на Сърбия подчерта, че няма да има "оттегляне и поддаване на изнудване, ще направят всичко, за да признаем т. нар. Косово, а от нас зависи да защитим страната си".

"Така нареченото Косово получи подкрепа от Съединените щати за присъединяване към "Партньорство за мир", всичко това не струва много за тях, ако не получат зелена светлина от Сърбия", добави президентът.

Вучич каза още, че "това има допълнителен ефект върху отношенията в региона", чудейки се "кому е нужно това и кой е убедил Прищина да внесе тази инициатива".

"Ние няма да признаем независимостта на Косово, но нашият отговор трябва да бъде умен и мъдър, за да запазим мира и стабилността, да бъдем твърди, силни и постоянни в защита на нашите интереси в желанието да постигнем решение чрез компромис и да зачитаме подписаното", коментира Вучич, цитиран от "Еуроактив".

Този отговор бе по-премерен от строгото предупреждение, издадено по-рано тази седмица, когато Вучич заплаши с отговор, който ще бъде "много по-силен, отколкото си мислят" и няма да бъде "просто изявление пред медиите".

На 25 февруари правата на Русия на представителство в СЕ бяха спрени. На 15 март Русия обяви, че се оттегля изцяло, а в същия ден Парламентарната асамблея прие единодушно становище, в което се посочва, че страната вече не може да бъде държава-членка.

Сърбия е един от малкото съюзници на Русия в Европа и Москва би наложила вето на всеки опит Косово да се присъедини към международния орган за правата на човека.

Косовският премиер Албин Курти вече обяви плана си да кандидатства за членство в съвета след среща с германския канцлер Олаф Шолц в Берлин миналата седмица.

През март Европейската инициатива за стабилност (ESU), базиран в Берлин мозъчен тръст, призова Косово да кандидатства за членство след спирането на Русия и заяви, че Косово има всички необходими гласове, за да се присъедини към организацията, като се има предвид, че 34 от нейните 46 членове признават Независимостта на Косово.

Вучич: Сърбия ще продължи да следва активен европейски път

Вучич: Сърбия ще продължи да следва активен европейски път

Сърбия е активно ангажирана във всички дейности, организирани в рамките на Берлинския процес