Правителството на Косово обяви, че ще кандидатства за членство в Съвета на Европа, използвайки възможността, след като Русия напусна организацията в средата на март, съобщава "Ройтерс".

Русия напусна Съвета часове преди гласуването за изключването й от него на 15 март - три седмици след началото на инвазията й в Украйна.

Приемането в организацията изисква получаването на 2/3 от гласовете на членовете, а тъй като Русия не признава Косово като независима държава, съществуваше риск всяко предишно кандидатстване да се провали.

Косово твърди, че в момента има достатъчно подкрепа от 46-членната организация, за да бъде приета. По тази причина правителството е наредило на външното министерство да започне процедури за членство.

Русия напуска Съвета на Европа
Обновена

Русия напуска Съвета на Европа

Русия се оттегля и от Съда в Страсбург

С подкрепата на западните страни Косово обяви независимост през 2008 г. - почти десетилетие след края на войната между етническите албанци и сръбските сили през 1999 г.

Косово е призната за държава от повече от 110 страни, но все още не е член на ООН заради възражения от Сърбия и Русия.

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че страната му ще реагира остро, ако Косово кандидатства за членство в Съвета на Европа, и свика спешно заседание на Съвета за национална сигурност.

Съветът на Европа създаде Европейската конвенция за правата на човека и помогна на източноевропейските нации да демократизират своите политически системи след краха на комунизма.

Той се застъпва за свободата на изразяване и свободата на медиите, свободата на събранията, равенството и защитата на малцинствата.

Вучич: Сърбия е под натиск да признае Косово заради Путин

Вучич: Сърбия е под натиск да признае Косово заради Путин

Двете държави обтегнаха отношения заради изявленията на руския президент