Президентът на Сърбия Александър Вучич отказа да се присъедини към последния пакет от антируски санкции на Европейския съюз въпреки натиска от Брюксел. Информацията разпространява ТАСС, позовавайки се на вестник "Вечерни новости", който цитира правителствен източник.

Според изданието от 2 март, когато ЕС наложи санкции на четирима руснаци, Сърбия е под постоянен натиск и настояване да се присъедини към санкциите.

Премиерът на Сърбия видя опит за преврат в подслушването на Вучич

Премиерът на Сърбия видя опит за преврат в подслушването на Вучич

Били замесени функционери на управляващата партия и висши МВР служители

На наши официални представители многократно се внушава, че би било добре Белград като кандидат за член на ЕС да следва политиката на Брюксел, но президентът Вучич отказва, поясни източникът.

Санкциите са подкрепени от други държави в региона - Черна гора, Северна Македония и Албания. Пакетът е поддържан и от Украйна, Исландия, Лихтенщайн и Норвегия.

Според политолога Драгомир Анджелкович присъединяване на Сърбия към антируските санкции би нанесло удар по самия Белград.

Сръбското издание отбелязва, че непримиримостта на Вучич по въпроса за налагане на антируски санкции може да предизвика засилен натиск от страна на Запада върху Сърбия и сръбския лидер. Признак за такива усилия е публикуваният наскоро доклад на Европейския парламент за ситуацията в Сърбия, а също и доклад на Държавния департамент на САЩ, в които се говори негативно за напредъка на Сърбия в защита правата на човека.

Вучич вижда нарастващ натиск на Запада върху Сърбия

Вучич вижда нарастващ натиск на Запада върху Сърбия

По-конкретно натискът бил за признаването на Косово

По-рано в интервю за ТАСС Вучич заяви, че Сърбия никога няма да наложи санкции на Русия въпреки натиска на Брюксел. По думите му Сърбия е на европейския път, но ще запази позицията си.