Сръбският президент Александър Вучич определя ваксинините от програмата Covax на ЕС за добре дошли, но не го интересуват, коментира той в Сараево във вторник, цитиран от N1. 

"Благодаря, когато пристигнат в Сърбия. Мога само да кажа, че не ме интересуват, работим и без тях", обясни той. Вучич е в Сараево с пратка коронавирусна ваксина, дарена на Босна и Херцеговина от Сърбия.

В коментар на твърдения, че върши работата на ЕС, като доставя ваксина на други, Вучич добави, че "няма намерение да върши работата на ЕС".

Сърбия ще става център за производство на ваксини за Западните Балкани

Сърбия ще става център за производство на ваксини за Западните Балкани

Ще може да произведе до 20 милиона дози от руската Sputnik V

"Правим нормалното нещо като съседи и приятели ... Вече не искаме нищо, дори благодарност и си представете арогантността в това твърдение, че когато ЕС дарява нещо, това е солидарност и е добро, а когато ние го прави е доминация - това е отвратително", коментира той.

"Омръзна ми от празни твърдения, че когато някой друг направи нещо, това е прекрасно, а когато вие направите нещо, това не е добре ... Надявахме се за ваксина от ЕС, не получихме такава".

Вучич ще благодари, след като програмата Covax достави ваксини, но добави, че "не можем да променяме фактите само защото някой поставя под съмнение европейското ни бъдеще".

Черна гора започна Covid имунизация с руската ваксина

Черна гора започна Covid имунизация с руската ваксина

Препаратът бе предоставен от Сърбия, но страната ще внася и директно от Русия