Военновъздушните сили на Германия съобщиха, че няма наличие на подозрения за престъпна дейност, след като неизправност доведе до аварийно кацане на правителствения самолет с германския канцлер Ангела Меркел на път за Г-20 в Аржентина, информира "Ройтерс".

В Германия разследват възможен саботаж срещу самолета на Меркел

В Германия разследват възможен саботаж срещу самолета на Меркел

Тя ще пропусне началото на Г-20

Меркел ще закъснее за началото на Г-20, след като самолетът беше принуден да се върне в Германия заради технически проблеми.

По-рано германският всекидневник Rheinische Post писа, позовавайки се на източници, че правителството проверява дали е свързано с "криминални" действия, въпреки че източниците поясниха, че разследващите обикновено проверяват "във всички посоки" при подобен инцидент.

Но говорител на ВВС на Германия съобщи, че няма наличие на подозрения за някакво престъпление и добави: "Стандартна проверка на радиооборудването, което е било неизправно".

Меркел пропуска откриването на срещата на G20 заради повреда в самолета
Обновена

Меркел пропуска откриването на срещата на G20 заради повреда в самолета

Наложи се аварийно кацане…

Гуидо Хенрих, командир на германския правителствен авиоотряд, заяви пред журналисти, че пилотите са отчели проблем с радиото над Холандия и други системи.

Проблемът е свързан с електрониката.

Хенрих добави, че ВВС са изпратили друг самолет в Аржентина за връщането на Меркел от Г-20.

Списание "Шпигел" писа, че цялата комуникационна система на правителствения самолет е в неизправност и екипажът е бил принуден да кацне с използване на сателитен телефон на борда.

Говорител на ВВС опроверга информация, че пилотите са изхвърлили част от горивото преди да кацне в Кьолн.