Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че е против предложение на Германия обвързване на еврофондовете с условието страните членки да спазват принципите на върховенството на закона, съобщава Ройтерс.

Германското правителство излезе с предложения за замразяване на достъпа до еврофондове за държави, които нарушават върховенството на закона в ЕС, според документ, видян от осведомителната агенция.

Запитан по време на конференция за Европа в Берлин дали ще подкрепи германското предложение, Юнкер отговори: "Мнението ми е, че не трябва да се прави това".

Юнкер предупреди, че подобна процедура би била "отрова за континента", допълвайки, че Европейската комисия има други начин да покаже ясно, че солидарността не е еднопосочна улица.

Той каза още, че основната задача пред ЕС е завършване на общия капиталов пазар и банков съюз до 2019 г., както и задълбочаване на сътрудничеството в еврозоната, което трябва да стане на по-късен етап.

"Мисля, че сега не трябва прекалено да се съсредоточаваме върху задълбочаването на валутния съюз", сподели Юнкер и допълни, че направените от Европейската комисия предложения вчера за общ бюджет и финансов министър в еврозоната основно означават начало на дискусията.

ЕС представи начини за  задълбочаване на европейския икономически и паричен съюз

ЕС представи начини за задълбочаване на европейския икономически и паричен съюз

Еврото е едно от най-значимите постижения на Европа

Преди да създадем нови институции и нови роли страните членки трябва да съгласуват конкретните задачи, смята той.

Не можете просто така да поставите финансов министър, вие също трябва да разясните какво ще трябва да прави, подчерта председателят на ЕК.

Юнкер повтори, че Европа трябва да заяви ясно пред САЩ, че излизане от споразумението за климата от Париж не е лесен процес, пояснявайки, че пълното оттегляне от договора ще отнеме 3-4 години.

Юнкер скастри Тръмп да се придържа към споразумението за климата

Юнкер скастри Тръмп да се придържа към споразумението за климата

"Не всичко, което е написано в международните договори, е фалшиви новини"

Според него ЕС ще трябва да заеме водеща роля в борбата с климатичните промени.

Ще трябва да потърсим сътрудничеството на китайците, изтъкна той.

Китай и Русия обещаха да изпълняват сделката за климата от Париж
Обновена

Китай и Русия обещаха да изпълняват сделката за климата от Париж

Китай разчита на другите държави да следват примера й

На същото събитие лидерът на германските социалдемократи Мартин Шулц заяви, че ако Доналд Тръмп извади САЩ от споразумението за климата, американските производители ще имат конкурентно предимство пред европейците.

ЕС ще трябва да отговори на пазарните изкривявания от такъв тип, призова Шулц.