Извършените от Запада въздушни удари в Сирия в средата на април нарушават международното право, потвърдиха юристи от германския парламент, информира АФП.

Британските лейбъристи с експертно мнение: Ударите в Сирия незаконни

Британските лейбъристи с експертно мнение: Ударите в Сирия незаконни

Правната позиция на правителството на Обединеното кралство пренебрегва правилата на международното право

"Използването на военна сила срещу държава, като наказание за нарушаване на международна конвенция от тази държава, е в нарушение на забраната за използване на сила в международното право", отговориха експерти от Бундестага на въпрос, внесен от крайнолявата партия Левицата.

Експертите конкретно се позовават на Резолюция 2625 на Общото събрание на ООН от 1970 г., в която се подчертава, че "държавите са задължени да се въздържат в международните си отношения от военни, политически, икономически или други форми на принуда, насочени срещу политическата независимост или териториалната цялост на всяка държава".

Съветът за сигурност на ООН също отхвърля военна отплата, определяйки я като "несъвместима със задачите и принципите на ООН".

Германските юристи поясняват, че правните мотиви на САЩ, Франция и Великобритания "не са убедителни".

САЩ, Франция и Великобритания удариха Сирия
Обновена

САЩ, Франция и Великобритания удариха Сирия

Заради химическата атака по-рано този месец

Лондон обяви, че е "правилно и законно" да се извършат удари, за да се облекчи човешко страдание.

Но експертите подчертават, че остава под въпрос "дали военните атаки наистина са подходящи за предотвратяване на още страдание" в Сирия.

На 14 април САЩ, Франция и Великобритания нанесоха удари по обекти на сирийската правителствена армия, тъй като според тях Дамаск е използвал химически оръжия срещу цивилни хора.

Германия не участва в атаката.