Русия е готова да възобнови преговорите с България по енергийния проект „Южен поток”, отменен в края на 2014 година по вина на българските власти, пише руският вестник "Известия".

Припомняме, вчера две медии - български вестник и руска държавна агенция, позовавайки се една на друга си, "подхвърляха" информация за размразяването и повторното непроменливо положение на газопровода. Според Москва проектът остава замразен. Икономическият министър Божидар Лукарски също потвърди, че от Русия нищо не е постъпвало за „Южен поток”.

"Южен поток" остава замразен, обяви Москва

"Южен поток" остава замразен, обяви Москва

Очаква се темата да бъде обсъдена на предстоящата комисия

Министерството на енергетиката на Русия опровергава факта, че са възобновени преговорите. Въпреки това, по данни на няколко източника на „Известия” в дипломатическите преговори, най-малко от есента се водят преговори между „Газпром”, руските и българските власти. Те са започнали веднага, след като преговорите на правителствено ниво между Русия и Турция за алтернативния "Турски поток" са влезли в задънена улица.

Експертите, цитирани от изданието, са уверени, че Русия ще започне преговори за връщането към него, след като ЕС допуска подновяването на строежа на тръбата и след официалното одобрение на проекта от Европейската комисия.

В края на октомври са били планирани последните официални преговори в рамките на междуправителствената комисия, припомня "Известия", цитирайки българския заместник-министър на енергетиката Антон Павлов. Той не казал дали в тези преговори са участвали представители на Еврокомисията.

От Русия нищо не е постъпвало за "Южен поток", разкри Лукарски

От Русия нищо не е постъпвало за "Южен поток", разкри Лукарски

Бил замразен и не бил прекратяван

Официално ЕК не казва директно дали одобрява подновяването на междуправителствените преговори за "Южен поток" или не. От нейната пресслужба съобщили на пред руското издание, че "Комисията е готова да разглежда проекта за изграждането на "Южен поток" при условие, че той бъде съобразен с нормите на Третия енергиен пакет". Представители на "Газпром" и на министерствата на енергетиката на Русия и България не отговорили на съответното запитване, отправено от вестника.

Изданието припомня историята с прекратяването на проекта, а след това цитира директора на руския Институт за стратегическо планиране и прогнозиране Александър Гусев, според когото ако България се е върнала към този проект и сега заявява това, то може да се каже, че тя има договорка с Еврокомисията за неговото подновяване. Според вестника това се връзва и с анонсираното от България намерение да стане "новият газов хъб за Европа".

Според източник на "Известия" в българското енергийно министерство, от началото на септември България е започнала собствени двустранни преговори за подновяване на "Южен поток" с основните получатели на руския газ в страните от Източна и Южна Европа, в частност с Италия и Сърбия. Гусев смята, че до един месец тези преговори ще "излязат" на официално равнище. Важен аргумент за тяхното подновяване, освен охлаждането на отношенията на Русия с Турция, може да са били и проблемите с продажбите на газ за Украйна, прекратени в края на ноември м. г.

Въпреки това до появата на официална позиция на Еврокомисията по "Южен поток" руските власти едва ли публично ще размишляват за перспективата за връщане към проекта, твърди директорът по енергийното направление на Института по енергетика и финанси Алексей Громов. Той припомня, че от миналата година ЕК стана задължителна трета страна във всякакви преговори за строеж на експортни тръбопроводи към Европа.

"От времето на отмяната на "Южен поток" много неща се промениха. През февруари 2014 г. се появи Европейският енергиен съюз, без чието одобрение не е възможно нито едно подобно споразумение. Затова, за да не извърши политически грешки, Русия трябва първо да разбере неговата позиция, а едва после да изважда преговорите пред публика. Впрочем, ако Еврокомисията опровергае, че се водят преговори, също както и Русия, то тази новина така и ще си остане информационен "балон" на България, която е естествен бенефициент в цялата тази история", изтъкна Громов.

"Като страна - транзитьор на нашия газ, тя явно разчита на голяма ценова отстъпка", поясни той.

При планирана (към края на 2014 г) мощност на "Южен поток" от 63 млрд. кубометра, само от транзитирането на газ България би получавала по 800 млн. долара годишно, е изчислил водещият експерт на Фонда за национална енергийна сигурност Игор Юшков.

Въпреки декларациите за "диверсификация на източниците на газ", тоест за фактическо намаляване на зависимостта от руското "синьо гориво", европейските страни са не по-малко от България заинтересувани от доставки на нашата суровина, отбелязва Гусев. Той припомня възникналия в Европа, въпреки меката зима, дефицит на природен газ.

"Газпром" не би трябвало да има проблеми с нормите на Третия енергиен пакет, след като в периода 2014-2015 г. руският монополист активно се избавяше от дяловете си в европейските газотранспортиращи компании, припомни Юшков.

На 1 декември 2014 година руският президент Владимир Путин съобщи, че в днешните условия Русия няма да реализира проекта "Южен поток". От своята страна председателят на "Газпром" Алексей Милер заяви, че проектът "Южен поток" вече не е актуален.

През декември 2014 година италианската компания Saipem, част от консорциума Eni - италианският партньор на "Газпром", получи уведомление за спирането на "Южен поток". Проектът на газопровода "Южен поток" е на стойност 15,5 млрд. евро. Предвиждаше се да бъдат доставени 67 млрд. куб. метра газ годишно.