Статутът на проекта "Южен поток" отново е в светлините на прожекторите, след като само за часове две медии - български вестник и руска държавна агенция, позовавайки се една на друга си, "подхвърляха" информация за размразяването и повторното непроменливо положение на газопровода.

Запазва се статутът на проекта за строеж на газопровода "Южен поток", работата по него е спряла, съобщи ТАСС в ранния следобед, позовавайки се на представител на руското министерство на енергетиката.
"Статусът остава същия, проектът е замразен", казал представителят на министерството.

С това Тасс опровергава информацията на вестник "Стандарт", че работата по проекта в предстоящите седмици ще бъде възстановена. Според изданието "този сигнал от Русия е получил българският премиер Бойко Борисов".

Както се отбелязва в публикацията, опровергана от Тасс, проектът за строеж на газопровода вероятно ще стане една от основните теми за предстоящата руско-българска междуправителствена комисия по търговско-икономическото и научно-техническото сътрудничество, която предстои да се проведе в София след петгодишно прекъсване.

На 1 декември 2014 година руският президент Владимир Путин съобщи, че в днешните условия Русия няма да реализира проекта "Южен поток". От своята страна председателят на "Газпром" Алексей Милер заяви, че проектът "Южен поток" вече не е акутален.

През декември 2014 година италианската компания Saipem, част от консорциума Eni - италианският партньор на "Газпром", получи уведомление за спирането на "Южен поток". Проектът на газопровода "Южен поток" е на стойност 15,5 млрд. евро. Предвиждаше се да бъдат доставени 67 млрд. Куб. метра газ годишно.

Часове по-рано информацията бе доста по-различна. Очаква се в близките седмици да бъде възстановена работата по проекта "Южен поток", съобщи ТАСС, позовавайки се на информация в българския вестник "Стандарт".

"Има две основни причини, заради които Москва възобновява проекта, замразен през лятото на 2014 година от кабинета Орешарски (Пламен Орешарски, министър-председател на България, който след среща с група американски сенатори обяви през 2014 година замразяването на проекта, уточнява руското издание).

Една от тези причини е рязкото захладняване на отношенията между Русия и Турция. Втората причина е рецесията на китайската икономика, заради която буксува "Сила Сибири".