Южна Корея планира да изпрати 600 000 теста за коронавирус на САЩ във вторник. Това ще е първата партида от тестове, поискани от американския президент Доналд Тръмп.

Информацията съобщи източник от Сеул пред "Ройтерс".

Тръмп отправи молба Южна Корея да достави тестове на американците по време на телефонен разговор с колегата си Мун Дже-ин на 25 март.

Южна Корея затяга контрола на карантината - въвежда гривни за проследяване

Южна Корея затяга контрола на карантината - въвежда гривни за проследяване

57 000 души в страната са в изолация

Самолет на американската федерална агенция при извънредни ситуации ще бъде натоварен с тестовете и ще излети в 22,30 часа във вторник, обясни източникът, пожелал анонимност.

Източникът поясни, че тестовете са направени от две от трите компании, които са одобрени от Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ.

В близко бъдеще САЩ ще получат още 150 000 теста.

Вече 91 души в Южна Корея са повторно заразени с коронавируса

Вече 91 души в Южна Корея са повторно заразени с коронавируса

Вирусът може по-скоро да се е "реактивирал", отколкото пациентите да са били повторно заразени

Южнокорейски компании доставиха тестове на американски градове, включително и на Лос Анджелис, но за първи път изпълняват поръчка на американското федерално правителство.

Южна Корея потвърди под 30 нови случая на заразени с коронавирус. От Корейските центрове за контрол и превенция на заболяванията обявиха, цитирани от "Йонхап", че в неделя са потвърдени 25 случая и общо 10 537. За втори път от февруари случаите падат под 30 след 27 заразени в петък.

Но властите са предпазливи, тъй като продължава внасянето на случаи от чужбина. Потвърдени са 16 нови случая от чужбина, като 12 са от САЩ. Общо внесените случаи от чужбина достигнаха 929.

Починалите се увеличиха с трима до 217. 46 пациенти са в критично състояние. Възстановилите се достигнаха 7447, което е със 79 повече от ден по-рано.

Общо 116 души, които са се излекували от коронавирус, повторно са с положителен резултат.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 1,69 милиона потвърдени случая, а починалите са повече от 106 000. Регистрирани са случаи в повече от 200 държави и територии. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 1,85 млн. случая и над 114 000 починали в 185 държави, възстановили са се повече от 434 000.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".