Френските власти забраниха продажбата на мляко за бебета и още няколко бебешки храни, произвеждани от френския концерн Lactalis, предаде агенция "Ройтерс".

Забраната е предприета заради открита бактерия на салмонела в храните. Наредено е от магазините да бъдат изтеглени наличните количества, съобщи френската агенция за защита на потребителите DGCCRF.

Рестрикциите върху продукцията засягат пратки, предназначени за износ в Китай, Тайван, Пакистан, Афганистан, Ирак, Мароко, Ливан, Судан, Румъния, Сърбия, Грузия, Гърция, Хаити, Колумбия и Перу.

Някои количества са били предназначени за регионални пазари в Африка и Азия.

От агенцията заявяват, че Lactalis - най-големият производител на млечни храни в света, е допуснал заразяване на няколко вида храни и затова е наредено те да бъдат спрени от продажба и износ.

Забраната е предприета, след като са установени 20 случая на салмонела при деца във Франция през първите дни на декември. По-рано беше наложена частична забрана върху 12 продукта на Lactalis заради заразяванията.

През тази седмица са установени пет нови случая на заразени деца. Едно от тях е приемало продукт, който не е бил включен в първоначалния списък със забранени храни.

Състоянието на децата вече се е подобрило, уточняват от агенцията.

Говорителят на Lactalis Мишел Налет заяви пред телевизия BFM че продуктите, които вече са били закупени, може да бъдат върнати в аптеките и супермаркетите. Той допълни, че всеки щам на салмонелата може да бъде убит чрез варене в продължение на две минути.

Агенцията публикува пълен списък на забранените храни.