Северна Македония ще реагира, след като Българската академия на науките обяви, че македонският е диалект на българския език.

Тази закана отправи македонският премиер Зоран Заев, цитиран от Македонската информационна агенция.

Заев подчерта, че ще реагират, тъй като въпросът е част от проблемите между двете държави и Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество.

БАН изобличава лъжите в "Харта за македонския език"

БАН изобличава лъжите в "Харта за македонския език"

Започва кампания с писмо до Народното събрание

Първите стъпки са направени. Вярвам, че можем да го решим. Ние със сигурност ще отговорим чрез Министерството на външните работи, отбеляза македонският министър-председател.

Запитан дали това може да означава спиране на преговорите с България, Заев подчерта, че споразумението с България е внимателно подготвено от двата народа и е подписано в съответствие с конституциите на двете държави.

Той смята че, чрез приятелство могат да намерят решения, но "определено ние сме македонци, които говорят македонски, по-голямата част от гражданите, разбира се, ние сме мултиетническа страна, в която живеят и други етноси".

Очаквам приятелска България да преодолее това и да реши този въпрос, както и въпроса за Гоце Делчев и други, добави Заев.

Заев защити ролята на България пред македонските депутати

Заев защити ролята на България пред македонските депутати

Напомни, че Борисов и Захариева са се борили в Брюксел за започване на преговори със Скопие…

Припомняме, че създадената по силата на Договора за приятелство и сътрудничество комисия, която трябва да изчисти исторически и образователни въпроси между двете страни, прекъсна работата си за 6 месеца с оглед предстоящите предсрочни избори в Северна Македония.