Журналистите на германската Deutsche Welle (DW) в материалa си за президента на Украйна Володимир Зеленски са показали, че са забравили уроците по история. Това написа в събота в канала си в Telegram говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

В статия, публикувана в петък след призива на Зеленски към жителите на Донбас, които се смятат за руснаци да заминат за Русия, авторите на публикацията в DW го наричат "скромно еврейско момче". Тази статия стана повод за коментара на Захарова.

"Само един необразован по принцип  човек може да напише, че "скромността" в младостта е гаранция за липсата на радикални възгледи в бъдеще. Историята знае хиляди примери, когато точно "скромните момчета" са се превърнали в най-злите хора след това", отбеляза Захарова.

Според нея, принадлежността към която и да е националност не означава автоматично имунитет срещу национализъм. "Ако DW мисли така, тогава бързам да поздравя: това е чист национализъм", отсича дипломатът.

Припомняме, че на 5 август Зеленски обяви в телевизионно интервю, че смята за голяма грешка оставането в Донбас на граждани, които се мислят за руснаци и ги посъветва да си заминават за Русия. Този коментар той направи за телевизионния канал "Дом".

Украйна трябвало да се подготови за силово освобождение на Донбас

Украйна трябвало да се подготови за силово освобождение на Донбас

Макар че по-добре било това да се случи чрез политически и дипломатически средства

"Вярвам, че ако днес живеете на територията на Донбас, временно окупиран и мислите, че "нашето дело е справедливо, ние сме в Русия, ние сме руснаци", това ще е голяма грешка да останете в Донбас, никога няма да бъде руска територия. Никога. Без значение колко дълго е окупиран, това е като Берлинската стена ", каза той.

В същото време президентът се обърна към украинците в Донбас и изрази увереност, че регионът ще се върне в Украйна.

"Ако се чувствате украинец и уважавате флага на Украйна, уважавайте украинския език, дори и да не сте учили в училище. Сами четете книги. Ако смятате, че сте украинец, бъдете там. Тази земя ще бъде освободена", каза той.

Украинското правителство предложи на Върховната Рада да приеме законопроект за въвеждане на преходно правосъдие в неконтролираните територии в Донбас и Крим, съобщава в четвъртък Министерството за реинтеграция на неконтролираните територии на Украйна, позовавайки се на одобрения от кабинета на министрите проектозакон "За принципите на държавната политика в преходния период".

В Украйна оцениха вероятността Донбас да се присъедини към Русия

В Украйна оцениха вероятността Донбас да се присъедини към Русия

"Не вярвам, че Русия ще се осмели да присъедини окупираните територии"

В законопроекта, "се предлага да се консолидира на правно ниво определението на Руската федерация като държава-агресор и държава-окупатор".