Украинският президент Володимир Зеленски смята за голяма грешка оставането в Донбас на граждани, които се мислят за руснаци и ги посъветва да си заминават за Русия, коментира той в интервю за телевизионния канал "Дом", цитиран от ТАСС.

"Вярвам, че ако днес живеете на територията на Донбас, временно окупиран и мислите, че "нашето дело е справедливо, ние сме в Русия, ние сме руснаци", това ще е голяма грешка да останете в Донбас, никога няма да бъде руска територия. Никога. Без значение колко дълго е окупиран, това е като Берлинската стена ", каза той.

Украйна трябвало да се подготови за силово освобождение на Донбас

Украйна трябвало да се подготови за силово освобождение на Донбас

Макар че по-добре било това да се случи чрез политически и дипломатически средства

В тази връзка държавният глава заяви, че "в името на техните деца и внуци, вече е необходимо да си потърсят място в Русия". На територията на Донбас, твърди Зеленски, "без Украйна там цивилизация няма да има".

В същото време президентът се обърна към украинците в Донбас и изрази увереност, че регионът ще се върне в Украйна.

"Ако се чувствате украинец и уважавате флага на Украйна, уважавайте украинския език, дори и да не сте учили в училище. Сами четете книги. Ако смятате, че сте украинец, бъдете там. Тази земя ще бъде освободена", каза той.

Украйна заплаши Русия с "камъни от небето"

Украйна заплаши Русия с "камъни от небето"

"Украйна ще изчака подходящия момент за възвръщането на Крим"

Украинското правителство предложи на Върховната Рада да приеме законопроект за въвеждане на преходно правосъдие в неконтролираните територии в Донбас и Крим, съобщава в четвъртък Министерството за реинтеграция на неконтролираните територии на Украйна, позовавайки се на одобрения от кабинета на министрите проектозакон "За принципите на държавната политика в преходния период".

В законопроекта, "се предлага да се консолидира на правно ниво определението на Руската федерация като държава-агресор и държава-окупатор".

Важна задача на законопроекта е "въвеждането на инструменти за стратегическо планиране и консолидирането на основните ценности за държавната политика на преходния период: приоритетът на човек (неговото достойнство, права и свободи) в съчетание с неприкосновеността на държавния суверенитет и териториалната цялост".

Този проект е изпратен на Венецианската комисия през юни за експертно мнение. Същевременно в законопроекта, предложен от Министерството на реинтеграцията за обществено обсъждане през януари, се предлага да се постанови невъзможност за прилагане на амнистия за тези, които са извършили престъпления в Крим и в неконтролирания Донбас.

Отбелязва се, че преходният период приключва 25 години след възстановяването на териториалната цялост на Украйна в рамките на "международно признатата държавна граница".

Путин написа статия за Украйна: Все повече се убеждават, че на Киев не му е нужен Донбас

Путин написа статия за Украйна: Все повече се убеждават, че на Киев не му е нужен Донбас

Обещанията на Зеленски за мир се оказали лъжи