Наблюдавайки ситуацията със "Северен поток 2" в Германия, можем да заключим, че страните от ЕС не са в състояние да защитят интересите си, заяви в петък официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, съобщава ТАСС.

ако утре президентът на САЩ - Байдън, Обама, Тръмп или някой друг - заповяда на Германия да спре да диша, Германия ще слуша и ще спре да диша".

Русия обяви страните от НАТО за васали на САЩ

Русия обяви страните от НАТО за васали на САЩ

А Полша е "истински васал, който се опитва да не изостава от големия брат"

"Или все пак ще разбере, че ако не диша, няма да съществува. Това е много важен въпрос, защото всички се страхуват да отговорят на него", коментира тя.

"Всички избягват да отговорят на този въпрос, но това е въпрос на принцип. До каква степен, в днешното пространство на Европейския съюз, всяка държава запазва способността си да защитава своите интереси. Това, което виждам сега и това, което всички наблюдаваме заедно е отрицателен отговор".

По думите й проектът "Северен поток 2" е екзистенциален за Германия. "Това е бизнес проект, той не е свързан с политиката, но е свързан с развитието на Германия".

Меркел отсече: Германия взе решение в полза на "Северен поток 2"

Меркел отсече: Германия взе решение в полза на "Северен поток 2"

Газът по "Северен поток 1" не бил по-лош от транзитния газ от Украйна

Прекомерната политизация в рамките на ЕС не позволи на европейските държави да станат лидери в производството на ваксини срещу коронавирус, обясни още Захарова.

"Нека бъдем реалисти и да кажем, че Европейският съюз просто загуби време. Можеше да се превърне в лидер както във ваксинацията, така и в производството на ваксини. Но не стана. Защо - Защото политизацията им върза ръцете". 

Според нея длъжностните лица в ЕС "са си вързали ръцете както и на своите индустриалци, така и на търговските компании".

"Западът показа неспособност да устои на глобална катастрофа, която (глобалният) свят никога не е срещал. Да, светът вероятно не е бил изправен пред спирането на самолети и затваряне на граници от този мащаб, но светът се е сблъсквал с пандемии и преди. И се оказа, че лидерите, които се наричат ​​световни лидери, всъщност не са лидери, те просто се надуват", добави Захарова.

Нито Германия, нито Франция, нито САЩ могат да "предложат нещо на света като модел за преодоляване на пандемията", обясни тя.

Как Sputnik V инжектира с раздори ЕС

Как Sputnik V инжектира с раздори ЕС

Руската ваксина предизвика разделения между правителствата и в самите правителства