САЩ и други страни членки на НАТО продължават провокативните си действия в Черноморския регион, заяви в четвъртък говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, съобщава "Спутник".

"САЩ и други държави-членки на НАТО, които се стремят да увеличат присъствието си на руските граници, продължават провокативни дейности на изток и във водите на Черно море", каза Захарова.

Русия прибира войските си до 1 май, приключи проверката по границите и Черно море

Русия прибира войските си до 1 май, приключи проверката по границите и Черно море

Следи отблизо действията на НАТО

По-рано американският стратегически безпилотен Global Hawk изпълни разузнавателна мисия близо до границите на Крим преди руските военни учения на полуострова. Американският безпилотен летателен апарат прелетя над Черно море близо до Крим на височина от около 16 километра.

По-рано в четвъртък руското министерство на отбраната съобщи, че кримският полигон "Опук" ще бъде домакин на основния етап от военните учения на Южния военен окръг и ВДВ като част от обучението за бойна готовност за зимния период.

На 14 април Министерството на руското министерство на отбраната за навигация и океанография публикува бюлетин, в който се посочва, че от 24 април до 31 октомври няма да има преминаване през териториалните води на Русия за чужди военни кораби и други държавни плавателни съдове в три водни зони на Черно море.

В бюлетина се отбелязва, че зоните, предвидени за затваряне, няма да попречат на корабоплаването през Керченския проток и се намират в руските териториални води.

В САЩ: Черно море вече е зона на повишен политически фокус ​​за Пентагона

В САЩ: Черно море вече е зона на повишен политически фокус ​​за Пентагона

Има средна вероятност от инвазия на Русия в Украйна следващите седмици

Захарова подчерта, че Москва призовава Киев "незабавно да прекрати военната ескалация в Донбас, да спре имитирането на преговорния процес и да започне отговорното изпълнение на задълженията за вътрешно украинско уреждане на базата на комплекс от мерки в Минск".

Според нея действията на Киев са свързани с предстоящата среща на върха на НАТО.

"Украйна на тази среща на върха (НАТО) очаква да получи план за действие за членство в алианса ... Цялата ескалация също е насочена към това. И под действията на този план за членство, ще ви напомня, че е изградено настоящото изостряне на напрежението от страна на Киев по линия на контакт в Донбас".

Захарова предупреди, че Москва смята подобни стремежи на Киев за погрешни, те няма да допринесат за уреждането на ситуацията в източната част на Украйна.

Борисов похвали армията ни пред шефа на Военния комитет на ЕС

Борисов похвали армията ни пред шефа на Военния комитет на ЕС

Премиерът изрази безпокойство от ескалацията на напрежението в Черно море