Западни държави иска да прекратят няколкомесечната парализа в ООН за Сирия относно казуса за химическите оръжия с прибягване до Общото събрание на организацията, където ветото на Русия в Съвета за сигурност не може да се прилага, пише "Гардиън".

Идеята е да се прибегне до рядко използвана тактика по време на Студената война - прехвърляне на отговорността за аспекти от кризата върху 193-те членки на Общото събрание.

11 пъти Русия използва правото си на вето в Съвета за сигурност, за да блокира действия срещу правителството на Сирия. През ноември 2017 г. Москва гласува против удължаване мандата на механизъм на ООН за разследване на химически атаки в Сирия, като се оплака, че механизмът е предубеден към сирийското правителство.

Безизходицата беше обсъдена на ежегоден уикенд на посланиците на страните членки в Съвета за сигурност в Швеция. Казусът вероятно ще бъде дискутиран и на други срещи тази седмица. Западни държави се опасяват, че отсъствието на подобен механизъм не само ще развърже ръцете на Сирия да използва химически оръжия, но и ще нанесе голям удар върху международния световен ред.

САЩ, Франция и Великобритания извършиха ракетна атака по обекти с химически оръжия в Сирия преди 10 дни в отговор на твърдения, че правителството на арабската държава е използвало химически оръжия при атака в град Дума на 7 април.

САЩ, Франция и Великобритания удариха Сирия
Обновена

САЩ, Франция и Великобритания удариха Сирия

Заради химическата атака по-рано този месец

В момента в Дума има инспектори на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО). Каквото и да открие, организацията няма правомощия да приписва вина или отговорност.

Западни правителства се притесняват, че безизходицата отслабва властта на Съвета за сигурност на ООН и са готови да тръгнат по рядко използван път - за първи път по време на Корейската криза през 1950 г. Наречен "обединение за мир", този път би позволил на 9 страни членки в 15-местния Съвет за сигурност да заобиколят руско вето и да поискат цялостно гласуване в Общото събрание. Ще са необходими 2/3 мнозинство в Общото събрание за създаване на нов механизъм.

Открият през 1950 г. път "обединение за мир" е използван, когато Съветът за сигурност не може да изпълни отговорностите си за поддържане на мира.

През уикенда генералният секретар на ООН Антонио Гутериш предупреди, че светът е навлязъл в нова ера на студена война, при която обаче заплахата от нестабилност е по-голяма от предишната.

Гутериш: Светът е свидетел на нова Студена война

Гутериш: Светът е свидетел на нова Студена война

Но сега положението е по-сериозно, според генсека на ООН