Западните Балкани са част от Запада. Това заяви вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс по време на посещение в Черна гора, информира АП.

Коментарът на Пенс е на фона на силния натиск, който Русия оказва за поддържане на влиянието си във все още напрегнатият европейски регион.

Ние сме с вас, обяви Пенс в Прибалтика

Ние сме с вас, обяви Пенс в Прибалтика

САЩ ще отговорят на всеки опит за използване на сила

Малката Черна гора, която се присъедини към НАТО по-рано тази година, въпреки че Москва протестира, е третата спирка на Пенс от европейския му тур, който включи държави, заплашвани от руско влияние. Вицепрезидентът посети Прибалтика и Грузия.

Ние наистина вярваме, че бъдещето на Западните Балкани е свързано със Запада, каза той и подчерта, че очакват потвърждение на ангажимента на САЩ за изграждане на отношения и засилване на връзките между европейските държави, Западните Балкани и САЩ.

Тръмп скоро подписва санкциите срещу Русия
Обновена

Тръмп скоро подписва санкциите срещу Русия

Това заяви вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс в Грузия

"Нося поздрави от президента Доналд Тръмп, който ме изпрати тук като видим признак на съюза, на който се радваме в НАТО", добави Пенс.

Той приветства усилията на Черна гора да се бори с руския натиск.

"Вашият кураж, особено пред лицето на руския натиск, вдъхновява света и аз ви поздравявам за това", каза той на вечеря с черногорския президент Филип Вуянович.

Вицепрезидентът описа членството на Черна гора в НАТО като "историческо постижение" на балканската страна. Според него присъединяването е "знак за силата на малката страна 10 години след независимостта й".

Пенс е най-високопоставеният американски представител, който посещава малката държава за последните 100 години.

Черна гора е с население 620 000 души. Армията е от 2000 войници.