Днес започва националният конвент на Демократическата партия, на който се очаква Хилари Клинтън официално да бъде номинирана за кандидат-президент на САЩ, съобщава „Франс прес”.

Председателката на Националната комисия на демократите Деби Шулц се оттегля

Председателката на Националната комисия на демократите Деби Шулц се оттегля

След партийния конвент...

Това става на фона на разкрити от „Уикилийкс” мейли на партията, които показват, че партийни лидери са подкопавали кампанията на сенатора от Върмонт Бърни Сандърс. Близо 20 хиляди мейла от периода януари 2015 – май 2016 година разкриват задкулисните действия в партията. Председателката на Националната комисия на Демократическата партия Деби Васерман Шулц заяви, че ще подаде оставка след края на партийния форум на демократите.

Сандърс и първата дама Мишел Обама ще изнесат реч на първия ден на конвента, който започва в 16 часа местно време. Във вторник към присъстващите делегати ще се обърне бившият държавен глава Бил Клинтън, а президентът Обама и вицепрезидентът Джо Байдън ще говорят в сряда.

Хиляди поддръжници на Сандърс се събраха във Филаделфия, като най-голямата демонстрация се очаква да бъде днес.

Мнозина от лагера на Сандърс изразиха разочарованието си от избора на Клинтън да предпочете лявоцентристкия сенатор Тим Кейн от Вирджиния за вицепрезидент на САЩ, а не по-либерален като сенатор Елизабет Уорън.

Сенатор Тим Кейн е изборът на демократите за вицепрезидент на САЩ

Сенатор Тим Кейн е изборът на демократите за вицепрезидент на САЩ

Хилъри Клинтън го представи официално

Конвентът ще продължи до 28 юли.