Властите на Запорожка област нямат намерение да спират доставките на електроенергия за Украйна, стига тя да не пресича определени червени линии. Това заяви Евгений Балицки, ръководител на поставения от Москва регионален съвет на областта, съобщава ТАСС.

Той подчерта, че ежедневно Запорожката атомна електроцентрала доставя енергия на стойност около 1 милион долара на Украйна.

Не можем да се намесваме в работата на централата, тъй като тя работи под контрола на Международната агенция за атомна енергия, поясни Балицки.

Мисля, че "Росатом" (държавната корпорация за атомна енергия на Русия - б.р.) няма да се намеси в този процес, стига да не бъдат пресечени определени червени линии в доставките на енергия, отбеляза той.

Контролът върху украинските АЕЦ остава спорен

Контролът върху украинските АЕЦ остава спорен

МААЕ все още няма връзка с Чернобил

Запорожката атомна електроцентрала е най-голямата АЕЦ в Европа и произвежда 1/4 от цялата електроенергия в Украйна. Мощността й е около 6000 мегавата и включва шест реактора. От 1996 г. централата функционира като отделна структура на украинската държавна компания за атомна енергия "Енергоатом".

През март 2022 г. руските въоръжени сили поеха контрола над електроцентралата. В момента тя работи на около 70% от пълния си капацитет поради свръхпредлагане на електроенергия в Запорожка област. В бъдеще се планира АЕЦ-ът да захранва Крим с електроенергия, отбелязва ТАСС.

В края на април генералният директор на МААЕ заяви, че нивото на безопасност в Запорожката АЕЦ, която в момента е под руска окупация в Украйна, е като "мигаща червена светлина".

МААЕ изпраща експертна мисия в Запорожката АЕЦ

МААЕ изпраща експертна мисия в Запорожката АЕЦ

Украйна се притеснява за снабдяването с резервни части на централата