Инфектираните с новия коронавирус по света вече са над 8.1 милиона души, а смъртните случаи доближават 440 хиляди. Оздравелите от болестта са над 4.2 милиона, показват данните от Worldometers.

САЩ остават най-засегнатата страна с близо 2.2 милиона заразени и над 188 хиляди жертви. Излекувани са близо 890 хиляди души.

С бързи темпове са разраства заразата в Бразилия - над 891 хиляди души са с положителен тест, а починалите надхвърлиха 44 хиляди.

Коронавирус: Учени не подкрепят намаляване на дистанцията от 2 метра на 1 метър

Коронавирус: Учени не подкрепят намаляване на дистанцията от 2 метра на 1 метър

Проучването за намалена дистанция е поръчано от СЗО, но не трябва заради него да се облекчават мерки

На трето място е Русия с 537 хиляди заразени и над 7000 смъртни случая. Множество експерти обаче - както извън страната, така и в самата Русия, алармират, че данните са силно занижени и че се оказва натиск върху медиците да не разгласяват реалната картина. Допълнително напрежение предизвикаха няколко случая с лекари, които "паднаха" от прозорци, след като изказаха различни мнения от официалната информация. Същевременно властите твърдят, че данните са представени коректно.

Мутация в коронавируса увеличава вероятността от инфекция

Мутация в коронавируса увеличава вероятността от инфекция

Мутацията D614G увеличава броя на "шиповете" и е "спешен проблем"

Като цяло епицентърът на пандемията се измести в Латинска Америка. Една от страните с най-бързо разпространение на вируса е Мексико. Заразените там са над 150 хиляди, а починалите над 17 хиляди. Перу вече е непосредствено след Италия с близо 233 хиляди инфектирани. Жертвите там са 6860.

Допълнителна тревога буди увеличаването на смъртните случаи в Китай. Срещу Пекин също бяха отправени множество упреци за укриване на информация.

Страх в Китай след ново увеличение на случаите на коронавирус

Страх в Китай след ново увеличение на случаите на коронавирус

Това подсказва, че светът може да се изправи пред втора вълна