Яйца, заразени с токсичния препарат "фипронил", може да са преминали и на територията на Великобритания и Франция, съобщи АФП.

Междувременно отговорните институции в Белгия са обещали пълна прозрачност относно скандала със заразените яйца, след като стана ясно, че белгийската агенция по безопасност на храните е започнала разследване за възможно заразяване на яйца с пестициди няколко седмици преди публично да бъде обявено, че в няколко държави в Европа се продават опасни за човешкото здраве яйца.

В Белгия знаели за заразените яйца още в началото на юни

В Белгия знаели за заразените яйца още в началото на юни

Холандия публикува списък със 170 кода на заразените яйца

След като Белгия потвърди информацията за опасните яйца, супермаркетите в Германия, Холандия и Белгия милиони яйца от рафтовете на магазините си. Техния пример последваха и супермаркетите в Швеция и Швейцария.

Днес ЕК заяви, че по силата на системата за бързо предупреждение на ЕС е станало ясно, че е възможно заразените яйца да са преминали и границите на Великобритания и Франция. Най-вероятно яйцата били доставени от Германия.

По думите на говорителя на ЕК Ана-Кайса Итконен следва органите в Швеция, Швейцария, Франция и Великобритания да направят необходимите проверки. Според нея всички заразени яйца са проследими.

Германската верига „Алди” обяви, че изтегля всички яйца от мрежата си

Германската верига „Алди” обяви, че изтегля всички яйца от мрежата си

Изтеглянето на яйцата е "чисто предпазна" мярка

От Агенцията за хранителни стандарти на Острова успокоиха, че евентуалният брой на яйцата е много малък и няма риск за общественото здраве. По случая е започнало спешно разследване. От агенцията са посочили и че поддържат тясна връзка с хранителните вериги, получили заразените яйца - "досега разследванията показват, че всички засегнати продукти вече не се намират на рафтовете"

Стана ясно и че правителството във Франция е обявило, че 13 партиди от заразените яйца били открити в две предприятия за производство на продукти на яйчна основа. Яйцата били открити в Западна Франция и пристигали от Холандия.

Министерството на земеделието в страната обаче не може да заяви категорично дали някои от опасните продукти вече е бил доставен на потребители.

Опасни яйца са засечени на пазара в Германия, Холандия и Белгия

Опасни яйца са засечени на пазара в Германия, Холандия и Белгия

Агенцията по храните е категорична, че те не са стигнали до българския пазар