Иранският министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф нападна Франция, Германия и Великобритания в петък, като ги обвини, че служат на иранските врагове Съединените щати и Израел, за да изготвят ядрена резолюция срещу Техеран, съобщи "Ройтерс".

"Зад фасадата си Е3 са аксесоари към американския президент Доналд Тръмп и израелският премиер Бенямин Нетаняху и не са в състояние да съветват Иран", написа Зариф в "Туитър".

35-националният съвет на управителите на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) призова Иран в резолюцията по-рано да спре да отказва на агенцията достъп до два заподозрени бивши ядрени площадки и да сътрудничи пълноценно с нея, заявиха дипломати, присъстващи на срещата.

Резолюцията беше внесена от Франция, Великобритания и Германия, всички страни по ядреното споразумение на Иран за 2015 г. с основни сили.

Министерството на външните работи на Иран отхвърли резолюцията на МААЕ и настоя, че Техеран си сътрудничи с органа.

Великобритания, Франция и Германия не подкрепят САЩ за санкции срещу Иран

Великобритания, Франция и Германия не подкрепят САЩ за санкции срещу Иран

Искат да се запази съществуващото спораюумение

"Докато Иран има най-високо ниво на сътрудничество с МААЕ, издаването на резолюция е напълно неконструктивна и разочароваща стъпка", заяви говорителят на външното министерство Абас Мусави в изявлението, цитирано от Ройтерс.

МААЕ пусна доклад по-рано този месец, в който изрази сериозна загриженост, че Иран блокира инспекциите в два обекта, където може да е имало минала ядрена дейност.

МААЕ от месеци притиска Техеран за информация относно вида дейности, които се извършват в необект на място, където са намерени урановите частици.

Иран миналата седмица изрази разочарование от доклада на МААЕ и заяви, че е готов да разреши всякакви проблеми с ядрената служба на ООН.

МААЕ: Иран сътрудничи на наблюдението на ядрената сделка

МААЕ: Иран сътрудничи на наблюдението на ядрената сделка

Ядрените материали не се изпращат за други цели, увериха от МААЕ

Е3 обаче не подкрепиха призива на САЩ за санкции срещу Иран.