Запорожка област е постигнала споразумения за износ на зърно в чужбина, главно за страните от Близкия изток. Това съобщи в интервю за ТАСС ръководителят на военно-гражданската администрация в окупираните територии Евгений Балицки.

На 30 юни бе съобщено, че първият търговски кораб със 7000 тона зърно на борда е напуснал пристанището в Бердянск и се е отправил към "приятелски страни". В края на миналата седмица обаче стана ясно, че един кораб е арестуван за проверка от турските власти по съмнения, че е натоварен именно с украинско зърно.

Властите в "освободената територия" на Запорожка област смятат, че зад проверката на руския сухотоварен кораб със зърно в Турция стои геополитически мотив, заяви Владимир Рогов, член на съвета на военно-гражданската администрация на Запорожка област.

Русия готова да изнесе десетки милиони тонове зърно, ако Западът вдигне блокадата

Русия готова да изнесе десетки милиони тонове зърно, ако Западът вдигне блокадата

Москва не пречи на износа на зърно от Украйна

"Това е просто геополитика, игра, защото Турция не е независима докрай в своята политика, виждаме, че тя, както и постукраинското пространство, контролирано формално от украинския президент Володимир Зеленски, всъщност е под контрола на Лондон, Великобритания играе своята много мръсна игра. Съществува презумпция за вина срещу Русия: Русия е виновна по дефиниция, защото е Русия", казва Рогов, въпреки че официално новите руски власти нито отричат, нито потвърждават, че задържания от Турция кораб е пълен със зърно.

Евгений Балицки обаче потвърждава, че първият търговски кораб със 7000 тона зърно на борда е отплавал от пристанище Бердянск на 30 юни. Според него са преминати всички необходими процедури за изпращане на зърно в съответствие с международните стандарти, включително получаване на фитосертификат и поставяне на митнически марки. Зърното е изпратено до Турция по транзитен път, парите от купувача са преведени по сметката, а плащането е извършено и на земеделския производител, който е собственик на зърното.

Къде Русия изнася зърното, откраднато в Украйна?

Къде Русия изнася зърното, откраднато в Украйна?

В началото Русия предимно краде, сега разбира, че ако не плаща, дори и минимално, реколти могат да пострадат от саботаж

По-рано Балицки съобщи, че запасите от миналогодишната реколта, натрупани на освободената територия, възлизат на 1,5 милиона тона. Част от него се планира да бъде продадена, друга част ще бъде преработена или включена в зърнения резерв.

Русия многократно е заявявала, че не пречи на износа на украинско зърно и че властите в Киев просто трябва да разчистят водите, за да изнесат зърното.

В същото време руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви днес, че Русия е създала два хуманитарни коридора в Черно и Азовско море за износ на зърно.

Руската федерация отрича и обвиненията, че краде украинското производство, както и че блокира износа, предизвиквайки световна продоволствена криза.

Руски кораби изнасят украинско зърно за Сирия

Руски кораби изнасят украинско зърно за Сирия

Това показват сателитни снимки на Maxar