Русия не пречи на износа на зърно от територията на Украйна и е готова да изнесе десетки милиони тонове собствено зърно, ако Западът спре да блокира доставките на храни. Това заяви на брифинг говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

Русия е готова да изнесе десетки милиони тонове собствено зърно, ако отпаднат западните забрани за нейния износ, увери тя.

Захарова бе категорична, че Москва не пречи на износа на зърно от Украйна и осигурява безопасни коридори за това всеки ден.

Според нея, ако Западът е притеснен от настъпването на световен глад, трябва да "престане да блокира доставките на храна".

Захарова подчерта, че "именно Вашингтон, Брюксел и Лондон правят всичко, за да ескалират наистина изкуствено ситуацията" с износа на зърно. Дипломатът отбеляза и че вината за блокирането на износа на зърно от Украйна е също на режима в Киев, който отговаря за разминирането на пристанища.

Говорителят на руското външно министерство разкритикува германския външен министър Аналена Бербок за твърдението й, че Русия използва глада като оръжие.

Договорена е рамка за износ на украинското зърно

Договорена е рамка за износ на украинското зърно

Украйна се е съгласила корабите да бъдат проверявани за оръжие

"Вижте само изявлението на германския външен министър (Аналена Бербок), което е абсолютно скандално и неприемливо за политик, държавник и просто човек с малко или никакви познания за историята на собствената си страна, Европа и света като като цяло. Тя заяви, че Русия съвсем умишлено използва глада за оръжие и държи целия свят за заложник. Бербок не само лъже, тя лъже нагло и цинично", изтъкна Захарова.

По нейни думи германският външен министър прави всичко, "за да забрави, че нейната страна исторически е използвала глада като оръжие и е вземала хората за заложници, унищожавайки цивилното население".

От седмици екипът на ООН води отделни разговори с Русия и Украйна, за да може зърното и торовете на двете страни да бъдат пуснати на международния пазар.

Къде Русия изнася зърното, откраднато в Украйна?

Къде Русия изнася зърното, откраднато в Украйна?

В началото Русия предимно краде, сега разбира, че ако не плаща, дори и минимално, реколти могат да пострадат от саботаж

Отделни разговори с Русия имаха за цел да дадат гаранции от ЕС, че няма да бъдат налагани санкции върху износа на зърно от Русия и че ще бъде осигурена застраховка.

Отварянето на морските маршрути е от решаващо значение, тъй като алтернативните превози с железопътен транспорт през Полша или до румънски пристанища не могат да осигурят нормални обеми на износ от 5 млн. тона украинско зърно на месец.

В момента Украйна разполага с 25 милиона тона царевица, слънчогледово олио, пшеница и други селскостопански продукти. През първите 22 дни на юни страната е изнесла 1,11 млн. тона зърно, което е с 44% по-малко, отколкото през същия период на 2021 г.

Украйна обвинява Русия и за кражба на зърно и това, че от началото на войната е изнесла най-малко 400 000 тона зърно от окупирани украински територии.