В Хонг Конг затвориха едни от най-посещаваните плажове след като палмово олио се разля и блокира бреговете, съобщава "Гардиън".

10 от най-посещаваните плажове на Хонг КОнг бяха затворени в неделя, 6 август. Фотографии показват как бялата пяна покрива бреговете, докато водата в рибарското селище, популярно сред туристи, е покрита от олио и боклуци.

Местните в района, засегнат от разлива, казаха, че никога не са виждали нещо подобно на разлетите мазнини. Граждани се оплакали и от неприятна миризма в района.

Правителството затвори плажовете и постави предупредителни флагове след като "бели, мазни вещества" бяха забелязани във водите и пясъците на островите в южната част на Хонг Конг в неделя сутринта.

Още четири плажа на южното крайбрежие на главния остров Хонг Конг бяха затворени, когато работници намерили "бяла гранулеста маса".

Изтичането било причинено от катастрофа между два кораба близо до естуарията на река Перле в Южен Китай в четвъртък, потвърди морският отдел. 

Докато петролните разливи от кораби са относително разпространени в Хонг Конг, разлятото палмово масло може да има опасни последици, след като токсините се абсорборат в океана, съобщи Гари Стоукс от Sea Shepherd Conservation Society.