Министърът на вътрешните работи на Германия Хорст Зеехофер представи дългоочаквания план за миграцията, информира ДПА.

Твърдата линия на Зеехофер застрашава крехкия мир за мигрантите на Меркел

Твърдата линия на Зеехофер застрашава крехкия мир за мигрантите на Меркел

А уж се разбраха...

Зеехофер, който ръководи Християнсоциалния съюз, трябваше да представи плана още преди четири седмици, но се забави, след като канцлерът Ангела Меркел изрази възражения относно планове за едностранно връщане на мигранти на германската граница.

Меркел и Зеехофер спасиха коалицията
Обновена

Меркел и Зеехофер спасиха коалицията

Има съгласие по миграцията, Зеехофер не подава оставка…

Двамата политици често влизаха в ожесточен спор по въпроса за миграцията. През последните седмици дори коалицията беше под въпрос, след като Зеехофер заплаши да подаде оставка и партията му да се оттегли от тристранната коалиция, ако не бъде постигнат компромис за миграцията.

Този план е част от промяната в политиката за предоставяне на убежища, която е необходима спешно за Германия, каза Зеехофер, представяйки плана в Берлин.

Зеехофер скочи: Меркел е канцлер заради мен

Зеехофер скочи: Меркел е канцлер заради мен

Нямало да се остави да бъде уволнен от такъв канцлер

Той говори за "новия граничен режим" на германско-австрийската граница за блокиране на бежанци, които вече са подали молби за убежище в друга страна членка на ЕС.

"Ние създаваме транзитни центрове, от които кандидатите за убежище ще могат да бъдат изпращани директно в отговорните държави", подчерта вътрешният министър.

Хорст Зеехофер хвърли оставка

Хорст Зеехофер хвърли оставка

Трус в коалицията на Меркел

Употребата на термина "транзитни центрове" със сигурност ще предизвика недоволство в лявоцентристките коалиционни партньори, Германската социалдемократическа партия, след като членове на партията отхвърлиха идеята за центрове от затворен тип.

Министърът замени терминологията с "трансферни центрове", за да ги успокои, но той подчерта, че планът му е бил завършен на 4 юли, преди да преговаря по въпроса с Християндемократическия съюз на Ангела Меркел и със социалдемократите.

Зеехофер добави, че ще се опита да изясни нещата кои страни членки на ЕС ще сключат двустранни споразумения с Германия за връщането на бежанци.

Министърът очаква "тежки разговори", но изрази надежда, че ще завършат с успех.

Колкото по-малко може да стори Европа, толкова по-важни стават националните мерки, категоричен той.