Зелените в Европейския парламент искат четири поста в Европейската комисия като част от условие да сътрудничат на Урсула фон дер Лайен, обяви съпредседателят на Зелените Филип Ламбертс, цитиран от АФП.

Не разчитайте на Зелените за мнозинство в парламента, ако нямаме представителство в Европейската комисия, предупреди той.

Урсула - детето от еднополовия брак между Макрон и Орбан

Урсула - детето от еднополовия брак между Макрон и Орбан

Начело с Урсула фон дер Лайен като президент на Европейската комисия (ЕК), ЕС го очакват трудни времена. Мартин Табаков е песимист, макар и от всеобщ интерес да е очакванията му да не се оправдаят. Дали - ще видим...

Филип Ламбертс пресметна, че трябва да получат четири поста в Европейската комисия заради представянето на Зелените на изборите за Европейски парламент на 26 май.

Белгийският политик отбеляза, че е обезпокоен от отношението на френския лидер Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел, които според него са заявили, че комисарят по околната среда е достатъчен в Комисията на Фон дер Лайен.

Шефът на партията на Меркел наследява Фон дер Лайен като военен министър

Шефът на партията на Меркел наследява Фон дер Лайен като военен министър

Протежето на Меркел Анегрет Крамп-Каренбауер

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова Зелените да бъдат включени при разпределението на топ постовете в ЕС.

Вчера Урсула фон дер Лайен беше подкрепена с 383 гласа - с девет гласа мнозинство. Зелените не я подкрепиха, но след избирането й предложиха сътрудничеството си.

Тъй като няма правителство в ЕС, което да се ръководи от Зелените, само държавите, в които има управляваща коалиция със Зелените, могат да помислят за комисар, отговарящ за околната среда.

Зелените участват в управленията на Дания, Люксембург, Швеция и Финландия.