Примирието в Донбас са обсъдили в телефонен разговор президентът на Украйна Владимир Зеленски и германският канцлер Ангела Меркел, съобщават от прессекретариата на държавния глава.

Събеседниците са акцентирали върху въпроса за постигане на мир в Донбас и изпълнението на споразуменията от Парижката среща на върха във формат Нормандия.

Президентът на Украйна е припомнил, че това е най-продължителното примирие на изток.

"Имаме положителен аспект - най-продължителното примирие за целия период на войната. Ключово постижение: броят на украинските военни жертви е намалял десетократно в сравнение с миналата година. Провокациите от незаконни въоръжени групи все още продължават. Това го прави изключително трудно да се придвижим към мира ", подчертал Зеленски.

Той отбеляза, че украинската страна е спазила изцяло споразуменията за откриване на пунктове. Това беше потвърдено от международните партньори на Украйна, по-специално дипломати от други държави и представители на ОССЕ. В същото време планираното начало на работа на споменатите контролно-пропускателни пунктове е било нарушено днес от другата страна, която не е отворила контролно-пропускателния пункт на територията на Луганска област, която не е контролирана от Украйна.

Двама убити украински войници в Донбас след месеци на относителен мир

Двама убити украински войници в Донбас след месеци на относителен мир

Боевете са избухнали близо до руската граница

Президентът на Украйна е говорил и за съвместния план за действие, изготвен от Украйна, предоставен предварително на партньорите в Нормандския формат.

Припомняме, че примирието, което беше в сила в Източна Украйна в продължение на три месеца, беше нарушено в края на октомври, след като украински войници бяха убити и ранени при боеве, съобщиха украинските военни.

Боевете избухнаха в село Водяне в Донецка област, близо до руската граница.

Проруска сепаратистка групировка в областта тогава отрече твърдението и го нарече провокация.

Примирието, което е в сила от 27 юли, е най-продължителното без сериозни нарушения от началото на конфликта преди 6 години.

Над 13 000 души са убити в конфликта според изчисленията на ООН.

Има повече от 20 опита за прекратяване на огъня, откакто избухна конфликтът, след като Киев свали проруския си президент, обръщайки се геополитически към Запада.

Украйна пред ОССЕ: Окупаторите в Донбас нарушиха предишното примирие 4226 пъти

Украйна пред ОССЕ: Окупаторите в Донбас нарушиха предишното примирие 4226 пъти

Стрелба срещу населени места...

Русия, която представлява бунтовниците по време на международни мирни преговори, многократно отрича твърденията за пряко участие в конфликта.