Украинският президент Владимир Зеленски поиска среща на върха с европейски държави и директни разговори с руския лидер Владимир Путин заради възобновените боеве в Източна Украйна, информира АФП.

"Срещата е подготвяна. Трябва да се проведе", каза Зеленски за планираната среща на върха.

Експрезидент на Украйна заплаши Русия с "радикални стъпки"

Експрезидент на Украйна заплаши Русия с "радикални стъпки"

Ако Русия не се признае за страна в конфликта в Донбас

Нормандският формат включва Русия, Германия, Франция и Украйна. Той има за цел да помогне за разрешаване на конфликта в Източна Украйна. За последно лидерите на четирите държави се срещнаха през 2019 г., малко след избирането на Зеленски за президент.

Ако срещата не се материализира, Зеленски каза, че е готов да разговаря с лидерите на Русия, Франция и Германия поотделно.

Това би означавало първа среща между Зеленски и Путин, откакто украинският лидер бе избран през 2019 г. с обещанието да прекрати войната.

Крим нямало да бъде окупиран от Русия, ако Украйна беше в НАТО

Крим нямало да бъде окупиран от Русия, ако Украйна беше в НАТО

Защото целта на съществуването на НАТО била да защитава всеки съюзник

Наблюдатели коментират, че последната ескалация може да е отговор на Кремъл заради наложените миналия месец санкции от Украйна срещу проруския депутат Виктор Медведчук, съюзник на Путин.

"Разбираме, че има последствия. Разбираме, че броят на въоръжените провокации на фронта се увеличи", коментира Зеленски.

8 украински войници са убити при боеве на фронта от средата на февруари.

Миналата седмица Кремъл обвини украинската армия за ескалацията и каза, че е "дълбоко обезпокоен от растящото напрежение" на фронта.