Украинският президент Владимир Зеленски вярва, че може да договори споразумение с държавния глава на Русия Владимир Путин за прекратяване на войната в Източна Украйна, но заплаши да прекрати преговорите след една година, ако няма напредък с руския му колега.

"Времето тече", каза той в интервю за вестник "Гардиън". Цялото интервю ще бъде публикувано в събота.

Зеленски обяви връщането на Крим за част от националната идея на Украйна

Зеленски обяви връщането на Крим за част от националната идея на Украйна

Крим - това е Украйна

"Правителството може да отдели една година за цялото споразумение. След това трябва да бъде приложено. Повече не е възможно", подчерта Зеленски.

Украинският лидер разказа, че срещата му с Путин в Париж през декември 2019 г. е имала "няколко емоционални момента". Той вярва, че е успял да привлече вниманието на руския президент по време на срещата: "Мисля, че той ме изслуша. Имам това чувство. Надявам се, че не е лъжливо чувство".

Според него най-важното от Минските споразумения е да няма хора с оръжия и стрелбата да бъде прекратена.

Зеленски обеща да сложи край на войната, покани Тръмп в Киев

Зеленски обеща да сложи край на войната, покани Тръмп в Киев

Благодари на САЩ за подкрепата в конфликта с Русия

Той смята, че е важно Ангела Меркел и Еманюел Макрон да оказват натиск върху Путин. Зеленски допълни, че двамата европейски лидери подкрепят Украйна, но изрази загрижеността си от опитите на Макрон едновременно с това да подобри отношенията си с Москва.

"Тук не можете да играете игрички на два фронта", предупреди президентът на Украйна.

Зеленски даде краен срок от една година за договоряне на споразумение с Путин, който започна от първата им среща през декември 2019 г.

Путин и Зеленски обсъдиха по телефона размяна на пленници

Путин и Зеленски обсъдиха по телефона размяна на пленници

Както и изпълнението на споразуменията, постигнати по време на Нормандската среща

Няма да опропастя петте години, които ми бяха предоставени от украинския народ само за работа върху Минските споразумения. Няма да го направя, предупреди той и добави, че има "два-три плана" какво да направи, ако прекрати преговорите с Путин, но отказа да разкрие подробности.

Според него мирните преговори са отвличане на внимание от вътрешния дневен ред.

По време на обширното интервю, проведено в Киев в края на февруари, Зеленски също говори за нежеланата роля в опита за импийчмънт на Доналд Тръмп и отношенията му със САЩ след края на процеса.

Зеленски каза, че е готов да посети Белия дом за среща с Тръмп въпреки политическия заряд от предизборната кампания. Но близо 10 месеца след първия им телефонен разговор конкретна покана от Вашингтон все още няма.

"Беше ми заявено, че е подготвено. Трудно ми е да чуя това. Аз съм човек, който работи с крайни срокове. Нашите дипломати го обсъдиха с американските дипломати. Бих искал да имаме плодотворна среща", обясни Зеленски.

Държавният глава на Украйна призна, че е било "неприятно" да чуе информацията, че държавният секретар Майк Помпео е направил коментари, с които поставя под въпрос дали американците ги е грижа за Украйна. Но Зеленски отбеляза, че държавният секретар лично го е уверил по време на посещение в Киев по-рано тази година, че САЩ подкрепят Украйна.

"САЩ ни подкрепят. Искам да ни подкрепят по-силно", каза той.