Президентът на Украйна Владимир Зеленски проведе телефонен разговор с президента на Русия Владимир Путин, съобщават от кабинета на президента на Украйна, цитиран от ТАСС.

"Страните обсъдиха изпълнението на споразуменията, постигнати по време на "Нормандската среща на върха" на 9 декември 2019 г. в Париж, както и подготовката за следващата среща на лидерите на "Нормандската четворка", се казва в изявлението.

Освен това лидерите на двете страни обсъдиха въпроси от планирания обмен на задържани лица между Киев, Русия и Донбас, също така заявиха необходимостта от засилване на работата на контактната група за разрешаване на конфликта в Донбас за изпълнение на предишни споразумения.

Първият телефонен разговор между Путин и Зеленски е проведен на 11 юли 2019 г., месец и половина след като Зеленски встъпи в длъжност. Първата им лична среща е на 9 декември на срещата на върха в Париж. Тогава е договорено да се срещнат отново във "нормандски формат" през април.

На 20 януари Владимир Зеленски заяви в интервю за "Израел Таймс", че започването на диалог с Путин дава положителни резултати.

Украйна и Русия доволни от разговорите на Нормандската четворка

Украйна и Русия доволни от разговорите на Нормандската четворка

Руският президент Владимир Путин и украинският президент Владимир Зеленски се срещнаха за първи път в понеделник