Украинският президент Володимир Зеленски заяви във вторник, че страната му и нейните съюзници трябва да осигурят победа срещу Русия преди края на годината.

Зеленски благодари на американския президент Джо Байдън за "жизненоважната" подкрепа, която Киев получава от Вашингтон, и за "сплотяването на света" да помогне на страната му.

"Заедно вървим към обща победа и трябва да я осигурим още тази година", коментира Зеленски в туит.

По-рано Байдън посети Киев, за да изрази непрекъснатата подкрепа на Вашингтон за Украйна преди годишнината от началото на войната.

Междувременно руският президент Владимир Путин изнесе реч днес, обещавайки да продължи така наречената си "военната операция" в Украйна, твърдейки, че Западът е започнал войната и Москва сега "използва сила, за да я прекрати".

Мелони: Победата на Русия няма да означава мир

Мелони: Победата на Русия няма да означава мир

Затова Италия ще продължи да предоставя на Киев "военна, политическа, финансова и структурна подкрепа"

Зеленски отхвърли критиките на Силвио Берлускони, като каза, че бившият италиански премиер не е трябвало да живее под ежедневни бомбардировки и прекъсвания на тока, причинени от руски въздушни удари, съобщава "Ройтерс".

Зеленски бе попитан на пресконференция с италианския министър-председател Джорджия Мелони относно изказванията на Берлускони този месец, че не би искал да се среща със Зеленски, обвинявайки го за войната на Русия в Украйна. Берлускони, лидер на консервативната партия Forza Italia, която е част от управляващата коалиция в Италия, е стар приятел на Путин.

Зеленски каза на пресконференцията, че е важно как италианската общественост гледа на инвазията на Русия в Украйна през 2022 г. и че Украйна може да почувства подкрепа от Италия в момента.

"Струва ми се, че домът му на Берлускони никога не е бил обстрелван с ракети всеки ден. И слава богу, неговият партньор от Руската федерация не е вкарал танк в къщата му и не унищожи роднините и близките му", каза той .

"Мисля, че на Берлускони не му се е налагало да става в три сутринта поради прекъсване на тока, за да започне да пере дрехите, да приготвя храна за децата си два дни предварително, защото може да няма ток през следващите два-три дни поради страхотното любов към братския руски народ", каза той.

Русия започна кампания от въздушни удари срещу Украйна през октомври, поразявайки критична инфраструктура и причинявайки редовни прекъсвания на тока и други прекъсвания на захранването.

Той каза, че смята, че Берлускони ще има полза от пътуването до Украйна, за да види със собствените си очи "кървавата следа, оставена от братската Руска федерация".

"Тогава можем да говорим на същото ниво", каза той.

Валентинката на Берлускони до Путин

Валентинката на Берлускони до Путин

Има ли по-голяма любов от тази между бившия премиер на Италия и лидера на Русия?