Кметът на Хюстън призова щатът Тексас да плати, в някои случаи астрономическите сметки за ток, натрупани от жителите при замръзналото време от миналата седмица, съобщава БиБиСи.

"Тези сметки трябва да се платят от щата Тексас", коментира кметът Силвестър Търнър от Хюстън пред CBS News. Някои жители съобщават са сметки над 16 000 щатски долара за няколко дни.

Температурите спаднаха до 30-годишни минимуми, достигайки минус 18 градуса по Целзий. Голяма част от Тексас, който обикновено се радва на по-меко зимно време, беше покрит със сняг. Необичайно студеното време в няколко южни щата на САЩ отне живота на минимум 70 души.

Тексас започна да се възстановява, но много жители все още са принудени да преваряват вода поради опасения от замърсяване, причинено от ниско налягане в мрежата.

Милиони тексасци пострадаха от прекъсване на тока. Доставките на електроенергия до голяма степен са възстановени в щата, но малко под 30 000 клиенти все още са без ток в неделя следобед.

Тексас има дерегулиран енергиен пазар, който позволява на потребителите да избират между редица доставчици. Повечето са с планове за плащане с фиксирана ставка, но тъй като температурите се сринаха, много от тарифите с променлив лихвен процент бяха изправени пред високи разходи.

Влиятелен сенатор - републиканец изостави родния Тексас в снежен капан

Влиятелен сенатор - републиканец изостави родния Тексас в снежен капан

Тед Круз е критикуван, че лети до слънчев Канкун за ваканция

Съветът за електрическа надеждност в Тексас, който контролира енергийната система в по-голямата част от щата, е обвинен, че не е подготвен за недостига.

Жител на Далас и ветеран от американската армия Скот Уилоуби коментира пред New York Times, че е получил сметка от 16 000 долара, която е унищожила спестяванията му.

Кметът Търнър коментира пред CBS, че когато е бил в законодателния орган на щата, е пуснал законопроект, за гарантиране на "достатъчен резерв" за предотвратяване на прекъсвания на тока, но той не е разгледан от щатските ръководители.

Милиони хора в Тексас се сблъскват с дефицит на вода след свирепата зима

Милиони хора в Тексас се сблъскват с дефицит на вода след свирепата зима

След дни на рекордно ниски температури

Кметът на четвъртия по големина град в страната предположи, че системата не отговаря на предизвикателствата на бурите, породени от изменението на климата. "Всичко това беше предвидимо. Писах за това през 2011 г. И така, за тези прекомерни разходи за потребителите трябва да се поемат от щата. Те не са виновни за случилото се тази седмица."

Кметът на Форт Уърт Бетси Прайс също обяни пред CBS, че помощта за сметките трябва да е от Тексас и федералното правителство.

Губернаторът на Тексас Грег Абът призова за действие, за да гарантира, че тексасците "няма да се забиват в скачащите енергийни сметки".

"Ние носим отговорност да защитим тексасците от огромните сметки им за енергия, които са резултат от тежките зимни климатични условия и прекъсванията на електрозахранването", каза той след среща със законодателите.

Президентът Джо Байдън обяви бедствено положение в Тексас в събота, давайки възможност за повече федерални средства, които да бъдат изразходвани за подпомагане.

"Помощта може да включва безвъзмездна помощ за временни жилища и ремонт на жилища, евтини заеми за покриване на незастраховани имуществени загуби и други програми за подпомагане на физическите лица и собствениците на фирми да се възстановят от последиците от бедствието", се казва в изявлението на Белия дом.

САЩ обявиха бедствено положение в Тексас

САЩ обявиха бедствено положение в Тексас

Зимната буря остави милиони без ток и вода